Neistina

Dević neistinito o platama uposlenika/ca u vrtićima i osnovnim školama u KS

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević gostovao je na televiziji N1 10. juna 2022. godine te tom prilikom govorio o aktuelnostima u Vladi KS, iznijevši i neistinitu tvrdnju.

Screenshot: N1

Naime, Dević je komentarisao Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja, potpisan dan ranije, ustvrdivši da je njim predviđeno povećanje plata “od dva ili tri posto”:

Posebno je važno ovo povećanje plata u obrazovanju od dva ili tri posto. Čini mi se da će prosvjetni radnici moći kupiti dodatna dva ili tri litra ulja i tako da bi bila to sramota objaviti kao vijest.

Mahir Dević, 10.6.2022.

Premijer KS Edin Forto i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro potpisali su 9. juna 2022. godine Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

Tom prilikom su iz Vlade KS naveli da se radi o retroaktivnoj primjeni ugovora koji važi od 1. maja 2022. do 30. aprila 2024. godine, kojim će svi uposlenici/e u vrtićima i osnovnim školama u KS imati veće plate za 7% kroz povećanje koeficijenata.

Prema riječima ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, osim povećanja osnovnog koeficijenta za sedam posto, ugovorom je predviđeno i povećanje osnovne plate do 25% u pojedinim slučajevima:

Definisano je da početak primjene ovog Kolektivnog ugovora bude od mjeseca maja, kako bi se ublažile ekonomske posljedice na primanja prosvjetnih radnika. Osnovni koeficijenti su povećani za sedam posto, dok uz dodatke na otežane uvjete rada, osnovna plaća može biti uvećana do 25 posto. Pripravnici su imali umanjenu platu za 20 posto, a Vlada je inicirala da umanjenje ne bude 20 posto, nego pet posto.

Naida Hota-Muminović, 9.6.2022.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro istakao je da, osim povećanja osnovnih koeficijenata, kolektivni ugovor donosi “još 36 poboljšanja i 30 sačuvanih bitnih prava za radnike”, kao i da će radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja “u naredne dvije godine biti u potpunosti zaštićeni”.

Vlada KS i sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja i policije KS potpisali su u januaru ove godine Sporazum o obračunu osnovice plata koji donosi njeno povećanje za uposlenike/ce u ovim oblastima sa 315 KM na iznos od 330 KM.

Također, 28.7.2021. godine, Edin Forto i Saudin Sivro potpisali su izmjene Kolektivnog ugovora za predškolsko i osnovno obrazovanje u KS, kojim se, kako je tada istakla ministrica Hota-Muminović, “kvalitativno poboljšava položaj sekretara u školama, uz simbolično uvećavanje njihovih plaća zbog uvjeta rada”, a pritom je definisano i povećanje plata za nastavnike koji rade u inkluzivnim odjeljenjima, te je “ujednačen određeni set prava za bibliotekare i socijalne radnike u obrazovanju”.

S obzirom na to da je novim kolektivnim ugovorom potpisanim 9. juna 2022. godine uposlenicima/cama u vrtićima i osnovnim školama u KS predviđeno povećanje koeficijenta plate za 7%, a ne “dva ili tri posto”, kako je konstatovao Dević, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Isitnomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!