Delić ponovio da će “i fizički spriječiti” odlaganje otpada na Šićkom Brodu

Još maja 2016. godine građani naselja Bukinje, Šićki Brod i Opštine Lukavac pokrenuli su javnu kampanju „Ne odlagalištima šljake i pepela“, koju je tada podržao profesor na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a trenutni načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić.

Potpisivanje Sporazuma o kreditnoj liniji za finansiranje gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla sa kineskom EXIM bankom, o čemu je Istinomjer već pisao, između ostalog je pokrenuo i raspravu u javnosti o problemu odlaganja otpada TE Tuzla na lokalitetu bivšeg površinskog kopa Šićki Brod.

S tim u vezi, još maja 2016. godine građani naselja Bukinje, Šićki Brod i Opštine Lukavac pokrenuli su javnu kampanjuNe odlagalištima šljake i pepela“ kojom, kako se navodi, “žele upozoriti na štetne posljedice koje ovakva odlagališta uzrokuju već više decenija”.

Pomenutu kampanju tada je podržao i redovni profesor na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a trenutni načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić:

Svakako ću podržati ovu kampanju građana, kao što sam podržavao i druge utemeljene okolinske inicijative. Mislim da se ovo treba odbraniti – ako nikako drugačije, onda tijelima i barikadama. Deponija pepela na Šićkom Brodu ugrozila bi život u okolnim naseljima, ali i gradskoj zoni Lukavca…

Edin Delić, 05.05.2016.

U zadnje vrijeme, ponovo je aktuelizirana tema odlaganja otpada na pomenutoj lokaciji. Povodom toga javnosti se još jednom obratio aktuelni načelnik Opštine Lukavac, naglašavajući da je opština na čijem je on čelu, kako kaže, “protiv bilo kakvog razgovora na ovu temu, jer navedena lokacija nije pogodna za ovu namjenu, a odlaganje šljake bi ugrozilo život u okolnim naseljima”, te da “ima mnogo boljih i prihvatljivijih lokacija od ove”, te je ponovio da je spreman i “fizički spriječiti ovaj ekocid”:

Branit ćemo naše jezero i prostor koji treba biti mjesto našeg odmora umjesto izvor naše bolesti svim sredstvima. Prvo ćemo kroz institucije djelovati, pozivati poslanike da ne prihvate ovu opciju, a onda kad ustreba i organizovati se sa građanima i fizički spriječiti ovaj ekocid… Odlaganja šljake na PK Šićki Brod neće i ne smije biti.

Edin Delić, 01.07.2018.

Obzirom na da je u više navrata trenutni načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić iznosio čvrste i nepromijenjene stavove u vezi odlaganja otpada TE Tuzla na lokalitetu bivšeg površinskog kopa Šićki Brod, Istinomjer mu s tim u vezi daje ocjenu dosljedno.

(istinomjer.ba)

 

Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je...

Napreduje izgradnja otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...



Ispunjeni preduslovi za smanjenje cijena gasa u Federaciji BiH

Direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić je 25.10.2019. godine najavio dobre vijesti za korisnike ovog energenta u Federaciji BiH. S obzirom na kretanje cijene nafte i naftnih derivata, koje nam ide na...