Delić ponovio da će “i fizički spriječiti” odlaganje otpada na Šićkom Brodu

Još maja 2016. godine građani naselja Bukinje, Šićki Brod i Opštine Lukavac pokrenuli su javnu kampanju „Ne odlagalištima šljake i pepela“, koju je tada podržao profesor na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a trenutni načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić.

Potpisivanje Sporazuma o kreditnoj liniji za finansiranje gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla sa kineskom EXIM bankom, o čemu je Istinomjer već pisao, između ostalog je pokrenuo i raspravu u javnosti o problemu odlaganja otpada TE Tuzla na lokalitetu bivšeg površinskog kopa Šićki Brod.

S tim u vezi, još maja 2016. godine građani naselja Bukinje, Šićki Brod i Opštine Lukavac pokrenuli su javnu kampanjuNe odlagalištima šljake i pepela“ kojom, kako se navodi, “žele upozoriti na štetne posljedice koje ovakva odlagališta uzrokuju već više decenija”.

Pomenutu kampanju tada je podržao i redovni profesor na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a trenutni načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić:

Svakako ću podržati ovu kampanju građana, kao što sam podržavao i druge utemeljene okolinske inicijative. Mislim da se ovo treba odbraniti – ako nikako drugačije, onda tijelima i barikadama. Deponija pepela na Šićkom Brodu ugrozila bi život u okolnim naseljima, ali i gradskoj zoni Lukavca…

Edin Delić, 05.05.2016.

U zadnje vrijeme, ponovo je aktuelizirana tema odlaganja otpada na pomenutoj lokaciji. Povodom toga javnosti se još jednom obratio aktuelni načelnik Opštine Lukavac, naglašavajući da je opština na čijem je on čelu, kako kaže, “protiv bilo kakvog razgovora na ovu temu, jer navedena lokacija nije pogodna za ovu namjenu, a odlaganje šljake bi ugrozilo život u okolnim naseljima”, te da “ima mnogo boljih i prihvatljivijih lokacija od ove”, te je ponovio da je spreman i “fizički spriječiti ovaj ekocid”:

Branit ćemo naše jezero i prostor koji treba biti mjesto našeg odmora umjesto izvor naše bolesti svim sredstvima. Prvo ćemo kroz institucije djelovati, pozivati poslanike da ne prihvate ovu opciju, a onda kad ustreba i organizovati se sa građanima i fizički spriječiti ovaj ekocid… Odlaganja šljake na PK Šićki Brod neće i ne smije biti.

Edin Delić, 01.07.2018.

Obzirom na da je u više navrata trenutni načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić iznosio čvrste i nepromijenjene stavove u vezi odlaganja otpada TE Tuzla na lokalitetu bivšeg površinskog kopa Šićki Brod, Istinomjer mu s tim u vezi daje ocjenu dosljedno.

(istinomjer.ba)

 

Do 5.oktobra predviđeno ponovno otvaranje Titove pećine u Drvaru?

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio...

Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju...Sve statističke institucije u BiH po prvi put “pod jednim krovom”?

Nedavno je iz Agencije za statistiku BiH najavljeno da će, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, “po prvi put, od 2009. godine biti ažuriran Master okvir uzorka” s krajnjim ciljem da se...