Nedosljedno

Da li je Jelena Trivić “prevarila birače”?

Jelena Trivić je kao nositeljica liste PDP-a na lokalnim izborima u Banjoj Luci osvojila ubjedljivo najviše glasova među svim kandidatima, ali ipak neće napustiti skupštinsku klupu u NSRS-u. Međutim, prije početka zvanične kampanje za Lokalne izbore 2020. Trivić je imala drugačiji stav.

Nakon što je postalo jasno da će ona biti nositeljica liste PDP-a za Gradsku skupštinu Banje Luke, Jelena Trivić je na pitanje novinara Oslobođenja da li svojom kandidaturom vara građane, odgovorila:

Kada Draško Stanivuković pobijedi na lokalnim izborima, izvjesno je da će meni pripasti neka daleko značajnija funkcija. Naša stranka ima kandidata za gradonačelnika i to cijelu priču čini drugačijom. Očekujem Draškovu pobjedu, a samim tim i veću funkciju za sebe kao nosioca liste, tako da je jasno da ne varam birače.

Jelena Trivić, 28. 8. 2020.

Međutim, u gostovanju na N1 televiziji 30. novembra, dvije sedmice nakon izbora, Trivić je rekla da smatra da treba ostati u NSRS-u:

Mislim da nije tako nikada u kampanji rečeno da ću ja zamijeniti poslaničku odborničkom klupom, rečeno jeste da ću tu biti na raspolaganju. To sam rekla i nakon što su ovi izbori završeni, da ću biti tu na raspolaganju novom gradonačelniku ukoliko bude izabran, a izabran je, i to ostaje i ja to mogu da radim s njim, što bi se reklo, pro bono. Mislim da u NSRS-u trebam ostati, da su to teme kojima se bavim, na kojima sam se ja već kao narodni poslanik izbrusila, i sa kojih tema treba da uđem u izbore 2022. Bavim se isključivo analizom rada Vlade RS-a.

Jelena Trivić, 30. 11. 2020.

S obzirom na to da je Jelena Trivić krajem augusta rekla da u slučaju pobjede Stanivukovića očekuje “veću funkciju za sebe kao nosioca liste“, a da se nakon izbora ipak neće odreći poslaničke klupe u NSRS-u, što je i sama priznala, Istinomjer će njen stav u vezi sa tim ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!