Nedosljedno

Čovićev zaokret: Vanjsko lobiranje ili dogovor u BiH

Posjeta predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović ovih dana top je tema u domaćoj javnosti, posebno iz razloga što je uslijedila nakon brojnih političkih trzavica na relaciji Sarajevo – Zagreb. Zategnutost je u posljednje vrijeme izazvana prvenstveno nastojanjima hrvatske predsjednice da o bh. političkim temama razgovara sa drugim stranim zvaničnicima – odnosno “pokušajem lobiranja”, kako su to okarakterisali neki bh. zvaničnici, da predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan utiče na izmjene izbornog zakona u BiH.

 

Hrvatska predsjednica posjetila je Tursku i BiH u vrijeme kada se u PS BiH raspravlja o izmjenama Izbornog zakona, a jedan od prijedloga je upravo i onaj HDZ-a BiH, što su neki domaći akteri pokušali iskoristiti. Tako se u cijeloj priči o “pokušaju lobiranja” izdvojio i stav hrvatskog člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a, Dragana Čovića, koji je dan uoči posjete hrvatske predsjednice Turskoj izjavio:

Kolinda Grabar-Kitarović je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini 17. i 18. januara. Šta će do tada raditi, ne nagađam. Moja komunikacija sa nosiocima vlasti u Hrvatskoj je redovna, a ja od njih tražim, kao i od svih ostalih, da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i da se okrenemo evropskom putu. Ko će lobirati i kojim tehnikama, nije moje da komentiram.”

Dragan Čović, 08.01.2018.

Međutim, nakon što je turski predsjednik poslije sastanka sa Kolindom poručio kako su “izmjene zakona unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine”, Čović se ponovo oglasio u potpuno drugom tonu.

Meni je jasno da ćemo se mi u BiH oko toga morati dogovoriti. Ne vjerujem da neko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što neko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni neko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba.”

Dragan Čović, 11.01.2018.

Kolinda Grabar – Kitarović iz Sarajeva je poslala pomirljive poruke, te izrazila jasan stav i opredjeljenje da se o unutrašnjim pitanjima BiH moraju dogovoriti domaći politički akteri. Međutim, uoči posjete Turskoj, kako su prenjeli mediji, predsjednica Hrvatske je izjavila da s turskim kolegom namjerava razgovarati o ulozi ove dvije zemlje u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, posebno o izbornom zakonodavstvu uoči općih izbora u BiH u oktobru.

Čović je sa druge strane kazao kako očekuje da će ovo pitanje biti rješeno do raspisivanja izbora.

Potrebno je donijeti izmjene izbornog zakonodavstva koje bi se mogle usvojiti do najdalje 07.05. ove godine i da možemo imati proglašene izbore odosno raspisane od strane Središnjeg izbornog povjerenstva.”

Dragan Čović, 17.01.2018.

Ovo svakako nije prvi put da Dragan Čović svoj stav zauzima u skladu sa stavom zvaničnika susjedne Hrvatske, no isto tako ga i mijenja što je evidentno i u posljednjem slučaju izmjena bh. izbornog zakonodavstva. Zbog toga će i od Istinomjera dobiti ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!