Čengić podnio inicijativu za zabranu rada nedjeljom

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH, Irfan Čengić kako je i najavio početkom decembra, podnio je Parlamentu FBiH inicijativu za donošenje zakona kojim bi se zabranio rad nedjeljom. 

Smatram da je nužno zabraniti rad nedjeljom u određenim djelatnostima, kako bi pritisak na radnicima bio manji. Za to nam je potrebna zakonska inicijativa, ali takav zakon se ne može donijeti odjednom. Potrebno je da konsultujemo sve na koje bi ovakva odluka mogla utjecati. Nužno je čuti mišljenje sindikata, ekonomista, poslodavaca, ali prije svega glas radnika, čija se prava uporno gaze.”

Irfan Čengić, 09.12.2018.

Irfan Čengić Istinomjeru je poslao faksimil svoje Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu FBiH, odnosno izmjenu njegovog Člana 46. koji definiše pravo radnika na sedmični odmor, kako bi se on povećao sa 24 na 36 sati sedmično, kao i da se u član 46a doda kako u 36 sati odmora u određenim djelatnostima obavezno bude uključena nedjelja.  

U obrazloženju Inicijative koju je Parlamentu FBiH predao 18. decembra, Čengić je naveo:

Osnovni motiv za povećanje broja sati neprekidnog sedmičnog odmora jeste činjenica da je po aktuelnom Zakonu o radu FBiH moguće da radnik radi čak 342 dana u godini bez da radi prekovremene sate.” 

Irfan Čengić, 18.12.2018.

U upućenoj Inicijativi Čengić je naveo kako smatra da bi se izmjene trebale usvojiti u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Smatram da ovaj Zakon treba donijeti u redovnoj proceduri i gdje će se nakon utvrđivanja nacrta zakona organizovati široka javna rasprava u kojoj će učešće uzeti predstavnici sindikata, poslodavaca, akademske zajednice i svi drugi koji mogu dati argumente za i protiv usvajanja ovakvog zakona.”

Irfan Čengić, 18.12.2018.

S obzirom da je Irfan Čengić uputio inicijativu za izmjenu Zakona o radu i povećanje broja slobodnih dana radnicima, devet dana nakon što je to i najavio, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno, te će dalje pratiti kako će ova inicijativa biti prhivćane u parlamentarnoj proceduri.

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Za narednih 120 dana riješeno pitanje gradskog prevoza

Nakon što je krajem septembra 2018. godine, Uprava DD Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla donijela odluku o obustavi prevoza putnika na 11 linija na području Opštine Lukavac, reagovao je načelnik...



Nakon Rudog, i u Tesliću pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika

I u Opštini Teslić je pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika ove opštine, Milana Miličevića. Inicijativu je 12.12.2018. godine najavio predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine...