Neispunjeno

Čekamo reakcije na enormne plate

Elmedin-KonakovićNakon što je portal Klix objavio spisak najplaćenijih direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, uslijedile su burne reakcije građana. No i članovi Vlade KS ostali su šokirani enormno visokim plaćama direktora koje dosežu i do 115.000 KM godišnje. Među prvima je reagovao premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, rekavši za Klix da će Vlada Kantona Sarajevo naredne sedmice održati redovnu i hitnu sjednicu na kojima će se, između ostalog, razmatrati plaće direktora u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo:

Ubrzo će neki neodgovorni direktori snositi sankcije zbog ovakvog odnosa. Sa Poreznom upravom FBiH nastavljamo aktivnosti i cilj nam je da imamo potpuno transparente informacije o primanjima svih nas koji smo plaćeni državnim novcem“, kazao je tada Konaković.

Samo par dana kasnije, ovaj put za portal Oslobođenje.ba, premijer Konaković ponovo je komentarisao situaciju sa plaćama:

Mi imamo Zakon o komunalnoj privredi, koji reguliše plate u toj oblasti. Međutim, činjenica je da po ovim primanjima neki direktori krše Zakon. Oni su isplaćivali stimulisane plate, bez obzira na to što su pokazatelji da su njihova preduzeća bila svake godine sve veći gubitaši. Tu je sigurno riječ o kršenju zakona…” Premijer je tada dodao da će na narednoj sjednici Vlade KS-a biti oformljeno radno tijelo koje će pripremiti prijedlog mjera i sankcija za one koji krše zakon.

U sedmici koja je uslijedila nakon ovih izjava, Vlada KS održala je dvije sjednice, obje 01.10.2015. godine. Tog dana održan je nastavak 17. sjednice, a zatim, par sati kasnije, i 18. sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Uvidom u dnevne redove 17. i 18. sjednice vidljivo je da Vlada KS niti je razgovala o plaćama direktora javnih preduzeća, niti je bilo osnivanja radnih tijela koja bi se bavila ovom tematikom.

Par dana kansije, 05.10, premijer Konaković je u intervjuu za magazin Stav, odgovorio na pitanje kakve će biti posljedice informacije Porezne uprave FBiH o plaćama direktora, njihovih sekretara i uposlenika javnih kantonalnih preduzeća. Kantonalni premijer je ponovio sve što je već rekao, a bilo kakvu dodatnu akciju po ovom pitanju nije spominjao.

Mi imamo zakone o rasponu plaća direktora u javnim komunalnim preduzećima, a neki su ih kršili. Protiv njih i nadzornih odbora pokrenut ćemo krivične prijave. Imamo slučajeva gdje nisu regulirane plate, kao u našim fondovima. Imamo dva stambena fonda. U jednom je od njih godišnja neto plaća direktora oko 115 hiljada konvertibilnih maraka, što je u brutu oko 200 hiljada maraka. To je prosjek od oko 10 hiljada maraka mjesečno. Morat ćemo ovo stanje urediti i u zdravstvu, ali i u vanbudžetskim fondovima.

Do naredne sjednice Vlade KS, i mogućnosti da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu i nakon roka koji je kantonalni premijer sam postavio, premijer Konaković za svoje obećanje dobija ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

 

07. 10. 2015
Pitajte Istinomjer!