Neistina

Čampara nije ostvario najbolji rezultat na listi SDA na Općim izborima 2018. godine

Još uvijek aktuelni ministar unutrašnjih poslova, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Aljoša Čampara (NiP) gostovao je u emisiji “Pressing” na N1 televiziji. Tom prilikom iznio je neistinitu tvrdnju o vlastitom rezultatu ostvarenom na Općim izborima 2018. godine.

Screenshot: N1

Komentirajući poteze stranačkih “preletača”, Čampara se dotakao i promjene vlastitog stranačkog dresa:

Pazite, ja sam 2018. godine izabran na listi SDA, imao najbolji rezultat na listi SDA, dvije godine sam bio na listi SDA, i to vodio borbe unutrašnje sa SDA, ukazivao na kriminal i korupciju, nisu me htjeli poslušati, zato se sada mnogi ljudi krivično gone, imaju optužnice, kada sam vidio da više ne mogu, onda sam napustio i izašao iz SDA.

Aljoša Čampara, 9.11.2022.

Na Općim izborima 2018. godine Aljoša Čampara bio je kandidat za Skupštinu KS na listi Stranke demokratske akcije (SDA). Tada je Čampara osvojio mandat u Skupštini KS sa 10.838 glasova. Međutim, podaci Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) demantiraju Čamparinu tvrdnju da je u ovom izbornom ciklusu ostvario najbolji rezultat. Prema zvaničnim podacima CIK-a, najveći broj glasova na listi SDA za Skupštinu KS 2018. dobio je Semir Efendić (30.724), što je za skoro 20.000 glasova više od glasova koje je osvojio Čampara.

Izvor: Centralna izborna komisija BiH

Podsjećamo, Aljoša Čampara podnio je u septembru 2020. godine ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA, a OO SDA Centar Sarajevo je mjesec kasnije donio odluku o isključenju Čampare iz Općinske organizacije SDA, čime je on izbrisan i iz evidencije članstva Općinske organizacije Centar. Čampara je nekoliko mjeseci kasnije pristupio Narodu i pravdi (NiP).

S obzirom na to da je Semir Efendić osvojio mnogo veći broj glasova na listi SDA za Skupštinu KS na Općim izborima 2018. godine, Istinomjer tvrdnju Aljoše Čampare da je on 2018. godine na ovoj listi ostvario najbolji rezultat ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!