Neispunjeno

Božo Ljubić: BiH gospodar svog neba od 2009.

“BiH će do kraja naredne godine (2009.) biti osposobljena da samostalno vrši kontrolu leta, rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić nakon sastanka sa direktorom Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe Dejvidom Mekmilanom (David McMillan).
On je dodao da će realizacijom osposobljavanja vlastite kontrole leta BiH godišnje od avionskih preleta imati oko 30 miliona KM. Ljubić kaže da bi u Mostaru trebao biti smješten provjader kontrole leta koji će upravljati čitavim sistemom, te simulator za trening kontrolora leta.

(ONASA, 19. 8. 2008.)

“Zbog problema sa uvezivanjem i reakcijama sistema, pripreme za preuzimanje kontrole neba nad BiH od Srbije i Hrvatske i probni rad ovog sistema biće odgođeni, odnosno neće početi početkom jula kako je bilo planirano”, izjavio je zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Marinko Šimunović.
Poslije provjere sistema, prema njegovim riječima, predstoji niz drugih aktivnosti koji obuhvataju obuku kontrolora i uspostavljanje institucije koja će biti zadužena za kontrolu neba.

(Glas Srpske, 26. 6. 2010.)

Komentar:

Božo Ljubić je u vrijeme kada je dao izjavu o kontroli leta bio ministar prometa i komunikacija BiH.
Kontrola leta BiH je smještena u Banjoj Luci.
BiH neće imati kontrolu svog neba do 2012.

 

Pitajte Istinomjer!