Bosna i Hercegovina u 2019. ulazi bez 4G mreže

Iako smo u prethodnoj godini mnogo puta čuli o procesu digitalizacije, korisnicima u Bosni i Hercegovini 4G/LTE mreža još uvijek nije na raspolaganju.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je još u julu 2018. odobrilo više od 19 miliona KM za završetak projekta digitalizacije, te najavilo da će BiH okonačati proces digitalizacije do kraja godine:

 

(…) Usluge 4G/LTE mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. godine.

Vijeće ministara BiH, 06.06.2018.

Istinomjer je već pisao o sporosti u donošenju “provedbenih propisa za korištenje radiofrekvencijskih opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža”, te o problemima sa tenderima. Ispostavilo se da, kako ni sredstva za nabavku potrebne opreme, tako ni objedinjavanje druge i treće faze digitalizacije tenderskih procedura, nisu bili dovoljni da se čitav projekat završi u najavljenom roku.

To je potvrdio i savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Aleksandar Mastilović, koji je istakao da je BiH probila sve rokove, a kao razlog je naveo sporost u donošenju odluka kod nadležnih tijela, ali i opstrukcije jednog dijela stručne zajednice koja je uključena u proces:

Bosna i Hercegovina je trenutno posljednja zemlja Evrope bez četvrte generacije mobilne telefonije (4G), dok se uvođenje pete generacije mobilne telefonije (5G) širom Evrope očekuje 2023. godine. Ako pretpostavimo da BiH neće kasniti, i ako bi u 2019. krenuli sa 4G mrežom, to bi značilo da bh. telekom operateri imaju period od maksimalno pet godina da vrate uloženu investiciju i započnu nova ulaganja u infrastrukturu za 5G mrežu.

Aleksandar Mastilović, 16.12.2018.

Shodno izjavi Mastilovića, Istinomjer obećanje dato iz Vijeća ministara BiH, da će 4G/LTE mreža biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...