Bosna i Hercegovina u 2019. ulazi bez 4G mreže

Iako smo u prethodnoj godini mnogo puta čuli o procesu digitalizacije, korisnicima u Bosni i Hercegovini 4G/LTE mreža još uvijek nije na raspolaganju.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je još u julu 2018. odobrilo više od 19 miliona KM za završetak projekta digitalizacije, te najavilo da će BiH okonačati proces digitalizacije do kraja godine:

 

(…) Usluge 4G/LTE mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. godine.

Vijeće ministara BiH, 06.06.2018.

Istinomjer je već pisao o sporosti u donošenju “provedbenih propisa za korištenje radiofrekvencijskih opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža”, te o problemima sa tenderima. Ispostavilo se da, kako ni sredstva za nabavku potrebne opreme, tako ni objedinjavanje druge i treće faze digitalizacije tenderskih procedura, nisu bili dovoljni da se čitav projekat završi u najavljenom roku.

To je potvrdio i savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Aleksandar Mastilović, koji je istakao da je BiH probila sve rokove, a kao razlog je naveo sporost u donošenju odluka kod nadležnih tijela, ali i opstrukcije jednog dijela stručne zajednice koja je uključena u proces:

Bosna i Hercegovina je trenutno posljednja zemlja Evrope bez četvrte generacije mobilne telefonije (4G), dok se uvođenje pete generacije mobilne telefonije (5G) širom Evrope očekuje 2023. godine. Ako pretpostavimo da BiH neće kasniti, i ako bi u 2019. krenuli sa 4G mrežom, to bi značilo da bh. telekom operateri imaju period od maksimalno pet godina da vrate uloženu investiciju i započnu nova ulaganja u infrastrukturu za 5G mrežu.

Aleksandar Mastilović, 16.12.2018.

Shodno izjavi Mastilovića, Istinomjer obećanje dato iz Vijeća ministara BiH, da će 4G/LTE mreža biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...