Neistina

Bosić: Muko moja pređi na drugog

Mladen Bosić
Mladen Bosić

Glavni uzrok krize na nivou BiH je konflikt hrvatskog i bošnjačkog koncepta u Federaciji BiH /FBiH/ i, dok se ne nađe neko rješenje, svi će na neki način biti žrtve tog neriješenog pitanja, tvrdi predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

“To, prije svega, zavisi od odnosa HDZ-a i SDP-a. Personifikujem te dvije stranke, hoće li uspjeti da nađu konačno neku zajedničku politiku i neki zajednički plan – hoće li HDZ uspjeti da uđe u federalnu Vladu, jer nema puno vremena. Iduće godine nema prostora za bilo kakve kombinacije”, rekao je Bosić.

(Glas Srpske, 09.02.2013.)

Komentar:

Bez obzira na činjenicu da kriza u Vladi FBiH traje više od osam mjeseci, jednostavno nije tačna Bosićeva konstatacija da je to glavni uzrok krize u BiH.

Kriza na nivou BiH, ako izuzmemo kompletan mandat od 2006. do 2010. godine u kojem se nije desilo ništa bitno na euroatlanskom putu BiH, seže u vrijeme nakon Opštih izbora 2010. godine, kada se lideri šest političkih partija, među kojima je bio i Mladen Bosić, godinu dana nisu mogli dogovoriti o uspostavi vlasti na nivou BiH.

Nakon što je Vijeće ministara formirano krajem 2011. godine lideri šestorke su intenzivno započeli razgovore o modelu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, koja je osnovni uslov za podnošenjekredibilne aplikacije za kandidatski status naše zemlje u EU, a u tim razgovorima je ponovo učestvovao i lider SDS-a, Mladen Bosić.

Sam Bosić je tokom 2012. godine davao više optimističnih izjava o provođenju ove presude u toku prošle godine, ali tada se nije referisao na krizu u Vladi FBiH koja je započela još sredinom prošle godine raskolom tzv. „Platforme“. Sastanci šestorke, u koju je nakon raskola na relaciji SDP-SDA umjesto SDA ušao SBB, održavani su i dalje, a postavljani su i novi rokovi.

Kada se presuda nije implementirala u svim zadanim i preuzetim rokovima, za Mladena Bosića je bilo mnogo jednostavnije da okrivi partnere iz Federacije BiH nego da i sam prizna odgovornost za neispunjene obaveze, te zajedno sa koalicionim partnerima iz SNSD-a preuzme dio krivice za potpunu stagnaciju naše zemlje na europskom putu koja traje već više godina.

Uz sve navedeno, Bosić sigurno zna i da u RS politička i socijalna situacija nije baš sjajna, jer je njegova partija i pored dobre saradnje na državnom nivou, glavni zagovornik rekonstrukcije entitetske Vlade sa SNSD-om na čelu, o čemu se sve više govori posljednjih dana.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!