Bosić dosljedan: Nema saradnje sa SNSD-om

Jedan od visokih funkcionera SDS-a koji nije mijenjao stav po pitanju saradnje te političke partije sa SNSD-om je i trenutni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić.

Unutarstranačka previranja koja su u SDS-u intenzivirana nakon održavanja Opštih izbora 2018. godine, u dobrom dijelu su uzrokovana različitim stavovima članstva ove političke partije kada je u pitanju saradnja sa SNSD-om, primarno na državnom nivou.

Jedan od visokih funkcionera SDS-a koji po tom pitanju nije mijenjao mišljenje je i trenutni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić.

Tako je još početkom 2015. godine u svojstvu tadašnjeg predsjednika SDS-a, Bosić odbio “mogućnost da njegova stranka uđe u koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sve dok je Milorad Dodik na čelu te političke partije”:

Nema nikakve šanse dok je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a. Milorad Dodik je pokazao da njegova riječ ništa ne znači.

Mladen Bosić, 09.02.2019.

I nakon Opštih izbora 2018. godine Bosić je u više navrata ponovio svoj stav po pitanju saradnje SDS-a i SNSD-a.

Tako je krajem februara 2019. godine Bosić izjavio da ne postoji prostor za saradnju ove dvije političke partije na državnom nivou, te dodao:

Dodik je uspio da oformi jednu grupu funkcionera u SDS-u koji ga zastupaju i preko kojih želi da ostvari kontrolu nad SDS-om. To je grupa koja zagovara po svaku cijenu saradnju sa Dodikom pod plaštom navodnih nacionalnih interesa.

Mladen Bosić, 22.02.2019.

Samo nekoliko dana kasnije bivši predsjednik SDS-a je ponovio da “lično smatra da tu nema nikakvog razloga niti prostora za takav vid saradnje i da SDS treba da ostane u opoziciji i na nivou BiH”.

Svoj stav u vezi ovog pitanja Bosić je još jednom potvrdio i u jednom od svojih posljednjih medijskih istupa podsjećajući da je SDS stranka koja je “pretrpjela značajne udarce u posljednje vrijeme time što su pojedini spavači pokazali svoj nemoral i prešli u suparničke redove” poručivši “da je u ovom trenutku SDS potrebna Republici Srpskoj kao jaka opozicija”:

Prije svega moraju pokazati jasan stav da li je to opoziciona stranka ili je to neka vrsta vlasti, odnosno stranka koja se nudi vlastima da sa njima sarađuje. To bi, po mom mišljenju bilo klasično svođenje stranke na jednu od Dodikovih privjesaka. To je nivo stranke Nenada Stevandića ili drugih malih stranaka koje su se našle u tom konglomeratu vlasti koju Dodik drži. To bi bio kraj Srpske demokratske stranke.

Mladen Bosić, 03.05.2019.

Obzirom da Mladen Bosić nije mijenjao mišljenje po pitanju eventualne saradnje ili koalicije SDS-a sa SNSD-om, Istinomjer njegov stav po tom pitanju ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019....

Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...Parlament FBiH uskoro odlučuje o prihvatanju zaduženja za nove trolejbuse

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...