Poluistina

Bosić: Mijenjajmo Predsjedništvo BiH, jer su uradili svoj posao!

Mladen Bosić

“Smatram da Predsjedništvo BiH ne radi posao za koji je izabrano. Apsolutno smo nezadovoljni njegovim radom i ako su potrebne neke promjene, onda treba promijeniti članove Predsjedništva, jer nisu sposobni da rade svoj posao. Njihov posao je da imenuje mandatara Vijeća ministara, da nude budžet. U svemu tome Predsjedništvo BiH se povuklo i prepustilo stranačkim liderima da rade njihov posao”, smatra Bosić.

(SRNA, 8. 12. 2011.)

Komentar:

Bosićeva izjava sporna je sa više strana. Naime, ne može se Predsjedništvo “mijenjati” samo zato što Bosić misli da rade ili ne rade svoj posao. Način izbora članova Predsjedništva BiH je jasan, direktan i zakonski regulisan. Dakle, ovom izjavom, Bosić je “pozdravio” stotine hiljada ljudi koji su svoje glasove dali sadašnjim članovima kolektivnog šefa države.

Drugo, Predsjedništvo BiH jeste imenovalo mandatara za predsjedavajućeg VM BiH, bio je to Slavo Kukić, ako je “vjerovati” svojim očima i sljedećoj vijesti: Predsjedništvo BiH izabralo je Slavu Kukića kao svoga kandidata za mandatara Vijeća ministara: “Osam mjeseci nakon izbora, tako je stvorena teoretska pretpostavka da ova država konačno dobije svoju vladu” (Mojportal.ba, 15. 6. 2011.). Jednostavno, nije istina da Predsjedništvo nije imenovalo mandatara, kao što nije istina da nisu usvojili prijedlog budžeta: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na hitnoj sjednici u Sarajevu Prijedlog ovogodišnjeg budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od 1.051.823.000 KM.” (FENA, 21. 4. 2011.)

Istina je da se Predsjedništvo BiH “povuklo” pred političkim liderima, prepuštajući im inicijativu u vezi sa Vijećem ministara, odnosno formiranjem vlasti i tu je Bosić, kao lider jedne od najvećih opozicionih stranaka u BiH, nedvojbeno u pravu. Opet, Bosić je nedosljedan u relaciji izjave-djela, jer pored legitimnih institucija države, lider SDS-a je upravo jedan od “stranačkih lidera” koji pokušava da “radi” posao Predsjedništva.

Pitajte Istinomjer!