Nedosljedno

Bosić javno zatražio ministarstvo pa se ušutio

Mladen Bosić
Mladen Bosić

“ U tom slučaju mi bismo, u najmanju ruku, tražili četvrto ministarsko mjesto za Srbe, jer nije logično da u ovoj situaciji SDP dobija tri ministarska mjesta, posebno što nije ispunio obavezu iz prvobitnog dogovora koji je podrazumijevao i kompenzacije za to ministarsko mjesto u nekim agencijama i institucijama BiH”, naglasio je Bosić.

“Najmanje što ćemo tražiti u tom slučaju jest da Ministarstvo odbrane BiH pripadne RS-u, imajući u vidu da sada četiri člana skupštinske većine iz SBB-a nije isto što i sedam članova iz SDA”, kazao je Bosić.

(Oslobođenje, 20.11.2012.)

…….

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je rekao kako je za ovu stranku bitno da se ovdje radi o kontinuitetu parlamentarne većine.

“Ranije dogovore je prihvatio i SBB, novi član šestorke. Nadam se da ovo neće biti kontinuitet u neefikasnosti rada zajedničkih organa. Očekujemo da se ubrza realizacija ovog što dogovaramo”, rekao je Bosić.

(Oslobođenje, 21.11.2012.)

Komentar:

Lider SDS-a Mladen Bosić, neposredno prije sastanka “šestorke” u Mostaru, iznio je svoju želju da Ministarstvo odbrane BiH pripadne “Srbima”. Samo dan kasnije, neposredno poslije sastanka, konstatovao je, pak, kako se radi o “kontinuitetu parlamentarne većine”.

U svojoj izjavi nakon održanog sastanka, možda ponesen euforijom koja je zahvatila sve političke lidere, Bosić uopšte nije pomenuo zahtjeve o kojima je govorio dan ranije. S obzirom da su i poslanici SDS-a u PS BiH, na sjednici održanoj 22. novembra, podržali imenovanje dvoje novih ministara – Fahrudina Radončića (SBB) na mjesto ministra sigurnosti i Zekerijaha Osmića (SDP) upravo na mjesto ministra odbrane, očito je da Bosić nije “insistirao” da jedno ministarstvo pripadne stranci iz RS-a. Bilo kako bilo, Bosić je u samo dva dana uspio dati dvije oprečne izjave i zaraditi ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!