Nedosljedno

Bosić brine o interesima države?!

Mladen Bosić
Mladen Bosić

Sastanak koji je Dodik zakazao je nešto o čemu još razmišljamo. Mi smatramo da je besmisleno da šestorica predsjednika stranaka rješavaju sva državna pitanja u BiH kad za to postoje institucije i izabrani funkcioneri kojima je to posao. Ukoliko svedete čitav sistem na dogovor šestorice partijskih predsjednika, to je onda novi oblik vladavine, koji se ne može zvati demokratijom. U takvom sistemu parlament gubi smisao. Mi smatramo da su takvi sastanci besmisleni i da tu praksu treba napustiti. (Nezavisne novine, 04.03.2012.)

Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) podržao je odluke koje su dogovorene na sastanku šestorice stranačkih lidera u Banjaluci.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je nakon sjednice Glavnog odbora u Mrkonjić Gradu da dogovorom o prenosu perspektivne vojne imovine na organe odbrane BiH veliki dio imovine postaje vlasništvo građana Republike Srpske, odnosno entiteta i opština. (Glas srpske, 10.03.2012.)

Komentar:

Iako je potpuno u pravu predsjednik SDS-a Mladen Bosić, da sastancima šestorke Parlament BiH gubi svoj smisao, Bosić je zaboravio da je i sam sudjelovao svim sastancima pa i posljednjem sastanku partijskih lidera u Banjaluci kada su dogovorena pitanja državne i vojne imovine. Bosić je prije sastanka u Banjaluci koji je održan 9. marta, u intervjuu za nezavisne novine od 5. marta, rekao da nije siguran da će se odazvati tom sastanku, a potom je u njemu sudjelovao. U konačnici je i sam podržao ovaj dogovor što je potvrđeno i na sastanku Glavnog odbora SDS-a u Mrkonjić Gradu. U svakom slučaju dobro je da Bosić i njegova stranka razmišljaju o interesu države, ali ipak ni on nije odbijao takve sastanke kada se dogovarala raspodjela fotelja u Vijeću ministara. Bosić je i sam bio domaćin jednog neuspjelog sastanka na tu temu održanog u Brčkom 26. septembra 2011. godine, na kojem je ponudio rješenje koje se “moralo prihvatiti”, a ipak nije.

“Ovdje se radi o tehničkom problemu raspodjele mjesta u Vijeću ministara i pojedinim ambicijama i željama. Iznijeti ću konkretan prijedlog koji podrazumijeva prihvaćanje kompromisa na svim stranama. Ukoliko to nije prihvatljivo, za SDS će to biti jasan signal da ne postoji dovoljan prostor niti volja da se razriješi ova institucionalna kriza“, naglasio je Bosić uoči sastanka u Brčkom, a onda je potom sudjelovao i na svim ostalim sastancima o uspostavi Vijeća ministara koje je konačno dogovoreno na sastanku u Sarajevu krajem decembra prošle godine.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!