Poluistina

BiH više nije u top 10 najbrže rastućih turističkih destinacija

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković rekao je prilikom sastanka sa francuskim kompanijama iz Klaster Montagnea kako je Sarajevo među najbrže rastućim turističkim destinacijama u svijetu.

Analizama svjetskih turističkih organizacija i agencija Sarajevo je među deset najbrže rastućih turističkih destinacija po broju turista. Iz toga razloga, Vlada čini sve da se ovaj trend nastavi i dodatno unaprijedi, a to ćemo sigurno moći postići zahvaljujući i ovom dokumentu koji će nam poslužiti za izradu naših strategija i planova razvoja.”

Elmedin Konaković, 17.11.2017.

Predstavnici francuskih kompanija iz Klaster Montagne-a, predvođeni ambasadorom Republike Francuske u BiH, Guillaumeom Roussonom prezentovali su premijeru i ministrima u Vladi KS pripremni dokument o razvojnom planu olimpijskih planina Bjelašnice i Igman, a u okviru priprema za održavanje Olimpijade mladih (EYOF-a) 2019. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Istinomjer je provjerio kako stoji BiH u međunarodnim statistikama u pogledu turizma.

Prema podacima Svjetskog turističkog barometra (UNWTO) BiH se nalazila među deset svjetskih destinacija sa najvećim turističkim rastom u 2015. godini, kada je zabilježila rast od 26,5% u odnosu na 2014. godinu. Tada je BiH bila i regionalni lider (Južna i mediteranska Evropa) po procentualnom rastu dolaska stranih turista, međutim već 2016. godine rast BiH je iznosio 14,5% u odnosu na prethodnu godinu. Tako se BiH više ne nalazi u top 10 destinacija sa najvećim rastom dolaska turista, a ulogu regionalnog lidera preuzeo je Kipar sa rastom od gotovo 20%.

Među zemljama koje su zabilježile najveći procentualni rast dolaska stranih turista nalaze se: Sierra Leone (125%), Maršalovi Otoci (56%), Nepal (40%), Island (39%), Južna Koreja (30%), Moldavija (28%).

Pomenuti barometar prilikom analize u obzir uzima samo države, pa se u njemu samo Sarajevo i ne spominje. Barometar daje prikaz broja internacionalnih dolazaka turista u 136 zemalja svijeta, kao i procentualni rast u odnosu na prethodnu godinu.

Posljednji izvještaj UNWTO-a iz jula, navodi kako je BiH u 2016. godini posjetilo 777 hiljada turista koji su potrošili 709 miliona $. U prethodnoj, 2015. godini BiH je zabilježila 678 hiljada posjeta stranih turista, a ostvareni promet je iznosio 661 milion $. U pomenutoj godini zabilježen je veliki rast u odnosu na 2014. godinu kada je BiH posjetilo 536 hiljada stranih turista koji su ostvarili promet u iznosu 707 miliona $. Dakle iako je i dalje evidentan porast dolaska internacionalnih turista u 2016. godini, on nije na nivou rasta iz 2015. godine.

Podaci o dolascima stranih turista u ovom izvještaju poklapaju se i sa zvaničnom statistikom u BiH koju objavljuje državna Agencija za statistiku.

Regionalni udio BiH u ostvarenim dolascima stranih turista u 2016. godini je iznosio 0.1%, dok je udio u ukupnom prometu iznosio 0.2%. Poređenja radi, BiH je u rangu sa Andorom, dok je npr. Hrvatska ostvarila 2,2% ukupnog udjela i prema dolascima i prema prometu, a regionalni lideri su Španija (12,3% udjela u dolascima i 13,5% u prometu) i Italija (8,5% udjela u dolascima i 9% u prometu).

Sarajevo se kao top destinacija pominjalo u publikaciji Lonely Planet i to davne 2010. godine, dok se nakon toga nije našlo u narednim izdanjima. Treba napomenuti da ova i slične publikacije nisu bazirane na aktuelnim statistikama nego proizvoljno daju preporuke za putovanja širom svijeta.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS u 2015. godini Sarajevo je posjetilo 307.979 stranih turista koji su ostvarili 597.458 noćenja. U prošloj godini broj posjeta stranih turista je iznosilo 350.302, dok je broj ostvarenih noćenja 727.061. U periodu od januara do septembra ove godine Sarajevo je posjetilo 338.968 stranih turista, a ostvareno je 704.098 noćenja, te će 2017. godina po svemu sudeći biti rekordna po posjeti stranih turista.

Sa druge strane, ako pogledamo izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti zemalja prema putovanjima i turizmu, BiH se ne može baš pohvaliti rezultatima. Prema ovom indeksu koji mjeri 14 indikatora BiH se nalazi 113. mjestu od 136 zemalja. Prema ovim indikatorima BiH je najbolje rangirana kada su u pitanju “zdravlje i higijena” (58. mjesto), “informatička pismenost” (75. mjesto), “sigurnosti” (76. mjesto) i “turističkoj infrastrukturi” (78. mjesto).

Dakle, iako je nesporno evidentan rast u broju dolaska stranih turista, niti se Sarajevo nalazi u top 10 najbrže rastućih svjetskih turističkih destinacija, niti je to više slučaj sa Bosnom i Hercegovinom.

Međutim, pošto se BiH zaista nalazila u top 10 destinacija prema porastu dolazaka stranih gostiju i da je rast nastavljen i ove godine, premda ne istom dinamikom, Istinomjer će izjavu premijera KS Elmedina Konakovića ocijeniti kao poluistinitu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!