BiH kriza = kriza u RS-u = siromaštvo za sve građane

Mladen Bosić

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je večeras da je kriza na nivou BiH loša za Republiku Srpsku (RS), ali i sve građane BiH.
“U situaciji krize, koja je prisutna u BiH, svi gube i zbog toga je neophodno smirivanje političkih tenzija. Glavni prioritet treba biti stvaranje kvalitetnijeg života za sve građane ove zemlje”, rekao je Bosić na predavanju o temi “Aktuelna politička situacija u RS i BiH iz perspektive SDS-a”.

(SRNA, 2. 12. 2011.)

Komentar:

Mladen Bosić je nesporno u pravu. Kriza u BiH, logično, mora pogoditi i građane RS-a, entiteta u okviru BiH, koja je jedinstven i nedjeljiv ekonomski prostor, sa jednom Centralnom bankom. O “uspjesima” vladajuće koalicije u RS-u možete čitati detaljno na našem sajtu, ali svakako raduje ovakav stav opozicije u RS-u.
Ipak, Bosić nam treba objasniti kako to da SDS suštinski podržava Dodika u svemu što radi na državnom nivou te, samim tim, podriva i ekonomske temelje BiH. Kreditni rejting je upravo snižen Bosni i Hercegovini – a ne nekom od entiteta – što je, vjerovatno podloga za Bosićevu izjavu:

Sniženje kreditnog rejtinga BiH od američke agencije “Standard & Poor’s” može imati katastrofalne posljedice po našu zemlju, slažu se stručnjaci. Bosna i Hercegovina nalazi se čak pet pozicija ispod nivoa na kojem agencija preporučuje ulaganje, a samo dvije pozicije dijele nas od ulaska u grupu C, u kojoj se nalazi samo Grčka. Razlozi za snižavanje rejtinga:
– Vlast na državnom nivou nije formirana 14 mjeseci nakon izbora
– Politička fleksibilnost oslabjela uz sve gore političko okruženje
– Nije usvojen državni budžet za ovu ni za narednu godinu
– Unutrašnji sukobi slabe mogućnosti pridruženja Evropskoj uniji
– Ekonomski razvoj zemlje naredne godine bit će blizu nule
(Dnevni avaz, 2. 12. 2011.)

Iz navedenog je lako zaključiti ko je, kako i zašto odgovoran za krizu i zašto smo jako blizu “grčkog scenarija”. No, ostaje nada da će i predsjednik RS-a “čuti” riječi lidera SDS-a Mladena Bosića i posvetiti se ekonomiji, umjesto snovima o razdruživanju i ostalim pričama iz oblasti nemogućeg.

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...