Istina

BiH kriza = kriza u RS-u = siromaštvo za sve građane

Mladen Bosić

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je večeras da je kriza na nivou BiH loša za Republiku Srpsku (RS), ali i sve građane BiH.
“U situaciji krize, koja je prisutna u BiH, svi gube i zbog toga je neophodno smirivanje političkih tenzija. Glavni prioritet treba biti stvaranje kvalitetnijeg života za sve građane ove zemlje”, rekao je Bosić na predavanju o temi “Aktuelna politička situacija u RS i BiH iz perspektive SDS-a”.

(SRNA, 2. 12. 2011.)

Komentar:

Mladen Bosić je nesporno u pravu. Kriza u BiH, logično, mora pogoditi i građane RS-a, entiteta u okviru BiH, koja je jedinstven i nedjeljiv ekonomski prostor, sa jednom Centralnom bankom. O “uspjesima” vladajuće koalicije u RS-u možete čitati detaljno na našem sajtu, ali svakako raduje ovakav stav opozicije u RS-u.
Ipak, Bosić nam treba objasniti kako to da SDS suštinski podržava Dodika u svemu što radi na državnom nivou te, samim tim, podriva i ekonomske temelje BiH. Kreditni rejting je upravo snižen Bosni i Hercegovini – a ne nekom od entiteta – što je, vjerovatno podloga za Bosićevu izjavu:

Sniženje kreditnog rejtinga BiH od američke agencije “Standard & Poor's” može imati katastrofalne posljedice po našu zemlju, slažu se stručnjaci. Bosna i Hercegovina nalazi se čak pet pozicija ispod nivoa na kojem agencija preporučuje ulaganje, a samo dvije pozicije dijele nas od ulaska u grupu C, u kojoj se nalazi samo Grčka. Razlozi za snižavanje rejtinga:
– Vlast na državnom nivou nije formirana 14 mjeseci nakon izbora
– Politička fleksibilnost oslabjela uz sve gore političko okruženje
– Nije usvojen državni budžet za ovu ni za narednu godinu
– Unutrašnji sukobi slabe mogućnosti pridruženja Evropskoj uniji
– Ekonomski razvoj zemlje naredne godine bit će blizu nule
(Dnevni avaz, 2. 12. 2011.)

Iz navedenog je lako zaključiti ko je, kako i zašto odgovoran za krizu i zašto smo jako blizu “grčkog scenarija”. No, ostaje nada da će i predsjednik RS-a “čuti” riječi lidera SDS-a Mladena Bosića i posvetiti se ekonomiji, umjesto snovima o razdruživanju i ostalim pričama iz oblasti nemogućeg.

Pitajte Istinomjer!