BiH je ekonomski napredovala u proteklim godinama

U posljednje vrijeme često svjedočimo izjavama bh. zvaničnika o ekonomskom napretku BiH. Ove podatke obično, i u velikoj mjeri, naknadno demantuju evropske ali i domaće statistike, te izvještaji Evropske komisije i MMF-a. Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović u jednom od svojih posljednjih intervjua iznio je nekoliko podataka o napretku BiH u proteklom periodu. Međutim, podaci koje je Izetbegović saopštio nisu u potpunosti tačni.

Ovaj mandat je po jačanju privrede bio najuspješniji nakon Dejtona, a 2018. godina obećava rekorde. Javni dug se smanjuje i najmanji je u odnosu na GDP u Evropi, izvoz raste najbrže u regionu, tako je i sa porastom javnih prihoda koji u budžete i fondove unose milijarde KM preko plana, BiH spada među prvih 20 zemalja na svijetu po porastu turističkih posjeta, procent nezaposlenih je pao ispod 20 posto. Moje obećanje o 100.000 novouposlenih u deset godina se ispunjava duplo brže od obećanog tempa. Postići ćemo tu brojku u pet, a ne deset godina ako ovako nastavimo. Građani to još uvijek ne osjete na životnom standardu, još ima mnogo nezaposlenih, medijima nisu interesantne dobre vijesti, opozicija sve dovodi u pitanje i širi nezadovoljstvo, i tu su razlozi za raskorak o kojem govorite.

Bakir Izetbegović, 12.08.2018.

Podsjećamo, Istinomjer je već pisao o stanju javnog duga i porastu BDP (Bruto domaći proizvod (BDP, engl. Gross domestic product, GDP) u BiH, pri čemu smo utvrdili da se javni dug za vrijeme mandata trenutne vlasti nije smanjivao kako su tvrdili bh. zvaničnici.

BDP BiH, poćev od  2014. godine do danas, u prosjeku je rastao za oko 3% . Tako je rast BDP-a u BiH u 2015. godini je iznosio 3,1%, u 2016. godini 3,2%, dok je u 2017. godini realni rast BDP-a iznosio 2,7%, iako je prema ranijim projekcijama MMF-a predviđeni rast trebao biti 3,2%. Prema posljednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH realni rast BDP u prvom tromjesečju 2018. godine iznosio je 2,0%.

Javni dug BiH u 2014. godini, u odnosu na BDP iznosio je 63,7%, a sada, pred kraj mandata aktuelne vlasti iznosi 43,2%. Ipak, ovo nije najmanji udio javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) u Europi. Najmanji javni dug u Europi ima Kosovo, s učešćem od 20,6% u BDP.

Javni dug koji je aktuelna vlast zatekla 2014. godine iznosio je oko 10,4 miIijardi KM.

Informacija o stanju javne zaduženosti BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH

Javni dug Bosne i Hercegovine na kraju 2014. godine iznosio je 11,5 milijardi KM, na kraju 2015. godine 11,9 milijardi, te ponovo 11,5 milijardi KM na kraju 2016. godine. Javna zaduženost BiH u 2017. godini, u odnosu na 2016. godinu, smanjenja za 744,59 miliona KM. Ipak, javni dug koji za sobom ostavlja odlazeća vlast, prema posljednjim dostupnim podacima, na dan 31.12.2017. godine, iznosio je oko 11,3 milijardi KM, a isti obuhvata stanje vanjskog i unutrašnjeg duga Bosne i Hercegovine.

Informacija o stanju javne zaduženosti BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH

Dakle, javni dug BiH se nije smanjio. Od 2014. godine javni dug BiH se povećao za oko milijardu KM i nije najmanji u Europi kako je Izetbegović konstatovao.

Također, ni stopa nezaposlenosti u BiH nije pala ispod 20% kako je Izetbegović ustvrdio. Najniža stopa nezaposlenost u BiH zabilježena je na kraju prošle godine, i iznosila je 20,5%. Međutim, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 35,7%, a razlog tome jeste povećanje nezaposlenosti u Federaciji BiH.

Broj nezaposlenih osoba na početku mandata aktuelne vlasti bio je 545.362. Sada taj broj iznosi 448.071. nezaposlenih. Međutim, zbog neujednačenih metodologija, nepreciznih podataka i ne navođenja razloga brisanja osoba sa evidencije nezaposlenih osoba, teško se može pratiti obećanje o 100.000 novih radnih mjesta.

Statistike pokuzaju da naša zemlja zaista bilježi porast vrijednosti izvezene robe, i u odnosu na zemlje regiona BiH je četvrta po vrijednosti izvoza (najveći izvoz ima Slovenija, na drugom mjestu je Srbija, a na trećem Hrvatska). Konstatacija Bakira Izetbegovića da BiH bilježi najbrži rast izvoza u regionu je tačna, obzirom da je vrijednost izvezene robe iz BiH, na kraju prošle godine, dosegla iznos od 4,6 milijardi eura.

Stanje javnih prihoda u državnom budžetu nije tako sjajno kakvim ga je predstavio Izetbegović. U posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH jeste konstatovan porast budžetskih prihoda, ali i zabrinjavajuće povećanje planiranih budžetskih izdataka. U Izvještaju je naznačeno da “potrošnja javnog sektora čini više od 40% BDP-a”. Također je naznačeno i da državna preduzeća, te  državne subvencije i garancije predstavljaju veliko opterećenje za javne finansije.

Tvrdnju Bakira Izetbegovića o porastu broja posjeta turista BiH potvrđuje Izvještaj World travel & tourism council-a (Svjetsko turističko vijeće- WTTC). Međutim, kako u ovom Izvještaju, tako ni među podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), nismo uspjeli pronaći Bosnu i Hercegovinu među “prvih 20 zemalja na svijetu po porastu turističkih posjeta”.

Shodno navedenom, izjavi Bakira Izetbegovića, u kojoj je iznio podatke o napretku BiH, Istinomjer daje ocjenu poluistina.

Istinomjer će svakako pratiti da li će do kraja ove godine biti “oboreni svi rekordi” ekonomskog napretka kako je najavio Bakir Izetbegović.

 

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj?

Iz Općine Centar Sarajevo nedavno je saopćeno da će, shodno zahtjevu stanovnika mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“,...

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo te da se ovaj zakon “nalazi u...Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...