Analize

BiH bi trebala dobiti vakcinu za COVID-19 zajedno sa više od 170 zemalja svijeta

Nakon što se u javnosti 18. septembra 2020. godine pojavila informacija da će “Bosna i Hercegovina među prvima dobiti vakcine za COVID-19”, Istinomjer je provjerio o čemu se tačno radi.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 18. septembra 2020. godine saopćilo je da je ministrica Ankica Gudeljević potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), te da će upravo zahvaljujući ovom ugovoru “stanovnici BiH među prvima dobiti vakcine za COVID-19”.

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obaveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavki vakcine za stanovnike BiH. Riječ je o, do sada najvećem, poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova preduzela. Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od strane GAVI-a. (…) Ugovor o nabavki vakcine sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan 18. 9. 2020. godine. Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za stanovnike BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv COVID – 19.

Saopćenje, Ministarstvo civilnih poslova BiH, 18. septembar 2020.

Na oficijelnoj web stranici Globalne alijanse za vakcinaciju detaljnije je objašnjeno šta je to COVAX – Instrument za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19.

COVAX su u aprilu pokrenule Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europska komisija i Francuska kao odgovor na ovu pandemiju. Okuplja vlade, globalne zdravstvene organizacije, proizvođače, naučnike, privatni sektor, civilno društvo i filantrope sa ciljem pružanja inovativnog i ravnopravnog pristupa dijagnostici, liječenju i vakcinama protiv COVID-19. To je jedino istinski globalno rješenje za ovu pandemiju jer je jedini napor da se osigura da ljudi u svim krajevima svijeta dobiju pristup COVID-19 vakcinama kada postanu dostupne, bez obzira na njihovo bogatstvo.

GAVI, 3. septembar 2020.

U pomenutom obrazloženju kao odgovor na pitanje “kako će vakcine biti raspodjeljene državama” navodi se da će, nakon što vakcina uspješno prođe klinička ispitivanja i pokaže se sigurnom i učinkovitom te dobije regulatorno odobrenje, “dostupne doze biti dodijeljene svim zemljama sudionicama po istoj stopi, proporcionalnoj ukupnoj veličini njihove populacije”.

Još u avgustu 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je “80 potencijalno samofinansirajućih zemalja predalo neobavezujuće izjave interesa za COVAX, pridruživši se sa 92 ekonomije sa niskim i srednjim prihodima koje ispunjavaju uslove da budu podržane od strane COVAX-ove obaveze za unapređenje tržišta (AMC)”.

80 ekonomija sa višim prihodima, koje bi vakcine finansirale iz vlastitih budžeta za javne finansije, do sada su predale Izjave interesa prije roka za potvrdu namjere da učestvuju 31. avgusta. Oni će se udružiti sa 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima koje će podržati AMC ako ispuni ciljeve finansiranja. Zajedno, ova grupa od 172 zemlje predstavlja više od 70% svjetske populacije. Među grupom su predstavnici sa svih kontinenata i više od polovine svjetskih ekonomija G20. (…) Cilj COVAX-a je da do kraja 2021. godine isporučiti dvije milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina koje su dobile regulatorno odobrenje i/ili predkvalifikaciju SZO. Ove vakcine će se nuditi jednako svim zemljama učesnicama, proporcionalno njihovoj populaciji, u početku dajući prednost zdravstvenim radnicima, a zatim proširujući se tako da pokrivaju ranjive grupe, poput starijih i onih sa već postojećim zdrvstvenim problemima. Zatim će se staviti na raspolaganje daljnje doze na osnovu potreba zemlje, ranjivosti i prijetnje od COVID-19.

Saopćenje, WHO, 24. avgust 2020.

Tom prilikom su iz Svjetske zdravstvene organizacije istakli da je “sljedeći korak partnerstva pridruživanje COVID-19 programu za pristup vakcinama COVAX do 18. septembra, s prvim uplatama koje slijede nakon toga, a najkasnije do 9. oktobra 2020. godine”.

S tim u vezi, Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je 17. septembra 2020. godine da se do tog trenutka “više od 170 zemalja pridružilo njenom globalnom planu pravedne distribucije vakcina širom svijeta”, a Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Ugovora o nabavci vakcine sa GAVI-jem, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, pristupila programu COVAX posljednjeg dana roka za pridruživanje – 18. septembra 2020. Godine.

Također, s obzirom na navedene informacije Svjetske zdravstvene organizacije i GAVI-ja, jasno je da bi sve zemlje koje su potpisnice COVAX programa trebale dobiti vakcine protiv COVID-19 koje će u tom slučaju biti “dodijeljene svim zemljama sudionicama po istoj stopi, proporcionalnoj ukupnoj veličini njihove populacije”, što znači da neke zemlje neće dobiti vakcinu “među prvima u svijetu” već da bi sve zemlje sudionice trebale dobiti pomenute vakcine dobiti istovremeno.

S obzirom na činjenicu da UN priznaje 193 zemlje, od čega se preko 170 zemalja pridružilo COVAX-u, možemo zaključiti da je BiH zajedno sa većinom drugih zemalja, kako se u ovom momentu čini, na putu da svojim građanaima obezbijedi vakcine protiv COVID-19 “nakon što vakcina uspješno prođe klinička ispitivanja i pokaže se sigurnom i učinkovitom te dobije regulatorno odobrenje”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!