Analize

Ispravka teksta “Benjamina Karić na Skakinom putu”

Istinomjer je 8. jula 2022. godine objavio tekst s naslovom “Benjamina Karić na Skakinom putu” u rubrici satiričnog karaktera “Nevjerovatno ali Istinomjer”. U tekstu smo naveli da su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović građanima/kama putem plaćenog oglasa u dnevnom listu Dnevni avaz u ime Grada čestitali predstojeći praznik Kurban-bajram riječima “Ramazan Šerif Mubarek Olsun”.

Nakon što je tekst objavljen na društvenoj mreži Twitter, gradonačelnica Karić je u odgovoru na objavu Istinomjera navela da je grešku napravio Dnevni avaz:

Poštovani, kao što vidite u linku koji sam Vam proslijedila, grešku je napravio dnevni list Avaz, a ne gradska uprava. Iznenađena sam da prije objave niste konsultovali gradsku upravu, iako imamo izvrsnu saradnju.

Benjamina Karić, 8.7.2022.

Karić je u prilogu ostavila i link članka Dnevnog avaza, u kojem se ovaj list izvinio čitaocima i naveo da je “tehničkom greškom objavljena pogrešna čestitka Grada Sarajeva”. Saopćili su i da će greška biti ispravljena u narednom izdanju Dnevnog avaza 11. jula 2022. godine.

Nakon novih saznanja, Istinomjer je iz ovog članka uklonio netačne informacije i dopunio ga ovom ispravkom. Također, nakon što smo uočili da se naša fotografija počela širiti društvenim mrežama, a kako bismo zaustavili njeno dalje širenje, uklonili smo objavu članka, odnosno fotografije iz članka, na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Istinomjer se ovim putem izvinjava Gradskoj upravi Grada Sarajeva, gradonačelnici Karić i čitateljima/kama na napravljenoj grešci.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!