Azil za napuštene pse trebao bi “preseliti na Manjaču” do kraja godine

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar izjavio je početkom ove godine da će azil za pse lutalice biti premješten iz Ramića na novu lokaciju do kraja ove godine, najavljujući pritom izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih pasa”.

Grad je od Vlade RS dobio 20 kontejenera i njih ćemo postaviti na novoj lokaciji i koristiti za potrebe novog azila. Na proljeće planiramo početi sa radovima. Trebamo ograditi taj prostor, dovesti vodu i napraviti temelje na koje ćemo postaviti te kontejnere (…) cilj je da sve bude spremno do kraja 2019.godine. Azil u Ramićima je neuslovan i premali za potrebe na terenu, jer ima kapacitet za smještaj do 100 pasa. Na novoj lokaciji imaćemo mogućnost da se pobrinemo za dva puta više životinja, odnosno biće mjesta za njih između 200 i 250

Petar Bilčar, 04.01.2019.

Međutim, izgradnji azila, na prvobitno planiranoj lokaciji u naselju Motike, usprotivili su se mještani zbog čega su gradske vlasti morale naći novu lokaciju.

Da je konačno počeo rad na realizaciji projekta izgradnje azila, s ciljem skorog izmještanja pasa iz privremenog smještaja u Ramićima, Bilčar je izjavio u septembru ove godine.

Prema prvobitnim, ranijim planovima, bilo je predviđeno da se azil gradi u Motikama. Međutim, mještani su se snažno usprotivili ovoj ideji, zbog čega je, kao povoljnije rješenje, koje ne ugrožava nikoga, izabrano da azil ipak bude izgrađen na Manjači. U međuvremenu, postojeći azil u Ramićima će  funkcionisati kao privremeni, odnosno kao dnevni smještaj pasa, koji bi se potom odvozili na Manjaču. Na taj način bi se smanjili troškovi poslovanja, a Higijeničarska služba bi bila mnogo efikasnija.

Petar Bilčar, 13.09.2019.

U septembru ove godine raspisan je i tender za gradnju novog azila na Manjači, a prema posljednjim informacijama iz Gradske uprave Banja Luka, “Gradski azil za napuštene pse biće uskoro izmješten sa sadašnje, neuslovne lokacije u Ramićima na lokalitet Razvojno-edukativnog centra Manjača“.

Kroz prvu fazu izgradnje predviđeno je da se objekat opremi svom potrebnom infrastrukturom koja podrazumijeva ogradu, struju, vodu, odvode, pristupni put, parking, zvučnu izolaciju od naseljenog dijela, te betonirani, pješčani i travnati dio. Azil će se prostirati na ukupnoj površini od 20.000 kvadratnih metara, a vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 111.000 KM.

Petar Bilčar, 19.12.2019.

Izvor: Grad Banja Luka, 19.12.2019.

U sljedećoj fazi izgradnje, kako je pojašnjeno, biće saniran još jedan objekat koji će služiti za skladištenje hrane te za karantin, gdje će psi biti pregledani prije smještanja. Unutar ovog objekta predviđeno je smještanje pasa u boksove kako bi se razvrstali po pasminama i veličinama.

Shodno dosadašnjim aktivnostima Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu radi se na tome te ćemo i dalje pratiti da li će do kraja godine, obzirom da je ostalo još jako malo vremena, biti okončana izgradnja ovog azila.

 

(Istinomjer.ba)

Do kraja januara odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo?

Izjavivši da očekuje “da će u utorak u 12 sati biti potpisan Sporazum koji predviđa da zamjenica predsjedavajućeg...

Obnova osnovnih škola u Banja Luci

U maju 2019. godine najavljena je obnova 16 osnovnih škola na području Banja Luke do kraja 2019. godine. Na sastanku koji je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić održao krajem maja 2019....Bivša kasarna u Nedžarićima bit će pretvorena u rekreativni park?

Dio bivše kasarne u Nedžarićima, koja se nalazi na granici općina Ilidža i Novi grad Sarajevo, zauzima oko 50.787 kvadratnih metara zemljišta sa pripadajućim objektima, a kasarna je već dugi niz...