Neispunjeno

Radovi na izgradnji azila za napuštene pse u Banja Luci još uvijek nisu započeli

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Banja Luke, Petar Bilčar saopštio je početkom 2019. godine kako će azil za pse lutalice biti premješten iz Ramića na novu lokaciju do kraja 2019. godine, najavljujući pritom izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih pasa”.

Grad je od Vlade RS dobio 20 kontejenera i njih ćemo postaviti na novoj lokaciji i koristiti za potrebe novog azila. Na proljeće planiramo početi sa radovima. Trebamo ograditi taj prostor, dovesti vodu i napraviti temelje na koje ćemo postaviti te kontejnere. (…) Cilj je da sve bude spremno do kraja 2019. godine. Azil u Ramićima je neuslovan i premali za potrebe na terenu, jer ima kapacitet za smještaj do 100 pasa. Na novoj lokaciji imaćemo mogućnost da se pobrinemo za dva puta više životinja, odnosno biće mjesta za njih između 200 i 250.

Petar Bilčar, 04. januar 2019.

Međutim, izgradnji azila, na prvobitno planiranoj lokaciji u naselju Motike, usprotivili su se mještani zbog čega su gradske vlasti morale naći novu lokaciju. Da je konačno počeo rad na realizaciji projekta izgradnje azila, s ciljem skorog izmještanja pasa iz privremenog smještaja u Ramićima potvrđeno je u septembru 2019. godine. S tim u vezi, raspisan je i tender za izgradnju novog azila na Manjači, a iz Gradske uprave Banja Luka obavijestili su javnost da će “azil za napuštene pse biti uskoro izmješten sa sadašnje, neuslovne lokacije u Ramićima na lokalitet Razvojno-edukativnog centra Manjača“.

Kroz prvu fazu izgradnje predviđeno je da se objekat opremi svom potrebnom infrastrukturom koja podrazumijeva ogradu, struju, vodu, odvode, pristupni put, parking, zvučnu izolaciju od naseljenog dijela, te betonirani, pješčani i travnati dio. Azil će se prostirati na ukupnoj površini od 20.000 kvadratnih metara, a vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 111.000 KM.

Petar Bilčar, 19. decembar 2019.

Početkom februara 2020. godine javnost je obaviještena da je u toku javna nabavka za izbor izvođača radova, te da se “očekuje da bi gradnja trebala početi na proljeće”.

S obzirom na to da radovi na izgradnji azila nisu započeli u najavljenom roku, Istinomjer će pomenutom obećanju dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!