Nedosljedno

Bakir Izetbegović: SDA empatija

izetbegovic bakir”Mi smo iskazali razumijevanje za situaciju u kojoj se ljudi nalaze. Imamo razumijevanje za stavove koje iznose na demonstracijama. Potrebno je brže rješavati te probleme”, kazao je Izetbegović.

(Vijesti.ba, 07.02.2014.)

Komentar:

Da su u SDA potpuno zbunjeni novonastalom situacijom nakon masovnih protesta građana, ali i kasnijeg paljenja kantonalnih vlada u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru, te brojnih nereda u drugim gradovima, potvrdio je i Bakir Izetbegović, koji je, pored toga što je pokazao da se ne osjeća odgovornim za nastalu situaciju pričajući o “političarima” u trećem licu, rekao još i to da on i njegova stranka razumiju nezadovoljne građane.

Podsjetimo se, stoga, kako su u SDA iskazivali razumijevanje prema nezadovoljnim radnicima Tuzle i građanima/kama širom BiH. Evo samo nekih izjava koje smo mogli čuti u protekla dva dana od drugih zvaničnika ove stranke.

Sada bivši premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, nakon što su građani Sarajeva najavili protestno okupljanje u znak solidarnosti sa radnicima Tuzle, izjavio je kako u ovom kantonu nema razloga za nezadovoljstvo. Pri ovom stavu ostao je, takoreći, sve do samog trenutka kada je podnio ostavku, ponavljajući više puta kako se u KS svi budžetski korisnici “isplaćuju na vrijeme” i kako povoda za proteste ne bi trebalo biti. Na pitanje novinarke Hayat televizije o tome hoće li podnijeti ostavku, odgovorio je – psovkom.

Prvog dana protesta, Općinski odbor SDA Tuzla dao je podršku zahtjevima radnika i osudio upotrebu sile od strane policije. No, nakon što su se nezadovoljni građani/ke okupili pred Vladom KS, ali i pred zgradom Vlade ZDK-a u Zenici, delegat ove stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, Amir Zukić, oglasio se u potpuno drugačijem tonu i iznio svoje nimalo “razumijevajuće” viđenje protesta, po kojem su oni bili orkestrirani iz “stranih centara”.

Još jedno “zanimljivo” viđenje jučerašnjih protesta dao je i na svom facebook profilu jedan od mladih kadrova SDA, načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, koji je optužio ministra sigurnosti BiH i lidera SBB, Fahrudina Radončića, da je dozvolio da dođe do paljenja zgrade Predsjedništva BiH – zato što nije niti Bošnjak niti Bosanac.

efendic fb

Dakle, nakon prvog dana, kada su se nemiri dešavali samo u Tuzlanskom kantonu, niti u jednoj izjavi SDA-ovih zvaničnika, sa kojeg god oni nivoa vlasti dolazili, nije se čuo glas razuma prema građanima, već samo optužbe na račun drugih političkih snaga u zemlji i zaključci o tome kako su demonstranti orkestrirani, izmanipulisani, ili huligani. Sve, samo ne opravdano bijesni.

Danas se ova stranka oglasila i saopćenjem, u kome je ponovo zauzela poziciju “neučestvovanja u vlasti” i osudila “aroganciju, indolenciju i nedostatak sluha pojedinih nosilaca vlasti jer se nije na vrijeme razgovaralo sa građanima o rješavanju njihovih problema.” No, osim ignoriranja činjenice da SDA učestvuje u vlasti u Federaciji BiH, nekoliko kantona, te da je do prije godinu dana bila i dijelom sastava Vijeća ministara, ova je partija nastavila razloge za proteste nalaziti u “centrima”, zavjerama i etničkim neprijateljstvima. Tako je SDA uspjela u jednoj rečenici poručiti to da neće dozvoliti “dodatne etničke i teritorijalne podjele”, a u isto vrijeme istaći i “da su nasilni protesti organizirani isključivo tamo gdje Bošnjaci čine većinu”, te da se radi o planu već pomenutih “nekih centara”, koje, ako je suditi po ovom saopćenju, SDA namjerava raskrinkati.

Poslije svih uvrjedljivih izjava, saopćenja, pa čak i psovki, sa razlogom se postavlja pitanje odakle Bakiru Izetbegoviću pokriće za izjavu da je SDA iskazala razumijevanje za situaciju u kojoj se građani nalaze. Njegova izjava svakako je nedosljedna, ali ono što još više zabrinjava je to da vladajuća elita, i ne samo ona koja dolazi iz SDA, ni nakog cijelog haosa koji se dogodio još nije ozbiljno shvatila situaciju u zemlji, te i dalje neodgovornim izjavama pokušava izvući pokoji jeftin poen za svoju partiju u predizbornoj godini.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!