Analize

Aluminij d.d. Mostar: “Buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu”

Potencijalni investitor, švicarska kompanija Glencore, nekadašnjem “hercegovačkom divu” Aluminiju platila je električnu energiju i sirovine potrebne za četiri dana opstanka kako ovo preduzeće 6. jula tekuće godine ne bi prestalo sa radom. Sa druge strane, iz Vlada Federacije BiH je saopćeno da “nema načina niti mehanizma da se na bilo koji način utječe na cijenu električne energije”, a što predstavlja glavni problem ovom privrednom subjektu.

Ukoliko bi došlo do isključenja struje to bi za posljedicu imalo smrzavanja tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama što to bi, osim nemjerljive štete, moglo uzrokovati i eksplozije. Ponovno pokretanje Aluminijevih 256 elektrolitičkih ćelija, ukoliko bi naglo i neplanski bile ugašene, koštalo bi blizu milijardu KM.

Ishod krajnje neizvjesnoga dana u ovim dramatičnim trenucima za mostarski Aluminij koje, pokazalo se, ni pojedini visoki dužnosnici nažalost nisu ozbiljno shvatili, jest da nam se javio Glencore i osigurao financijska sredstva za kupnju i struje i sirovina za rad Aluminija za sljedećih četiri dana.

Uprava Aluminija, Saopćenje, 04.07.2019.

Vlada Federacije BiH je na 185. sjednici održanoj 4. jula ove godine usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu “Alumunij“ Mostar u periodu 2015 – 2019. godina. U ovoj informaciji taksativno je nabrojano šta je do sada, još uvijek aktuelna vlada, uradila za ovu kompaniju kao vlasnik udjela kapitala od 44% u privrednom društvu Aluminij d.d Mostar.

Federalna vlada je sa svojim udjelom kapitala od 44 posto u privrednom društvu Aluminij d.d Mostar, je vodila niz aktivnosti koje su se prvenstveno odnosile na iznalaženje načina za reprogramiranje dugova nastalih usljed rasta cijene električne energije i sirovina na tržištu (…) Međutim, problem cijene električne energije i dalje ostaje gorući za Aluminij d.d. Mostar a s čim su upoznati i potencijalni investitori. Cijena električne energije se formira na tržištu električne energije i Vlada FBIH nema načina niti mehanizma da na bilo koji način utječe na nju. Ona je strogo dirigirana ponudom i potražnjom kao i utjecajem velikih proizvodača na tržištu.

Vlada FBiH, Saopćenje 04.07.2019.

Međutim, da postoji način na koji vlada može uticati, ne na tržišnu cijenu električne enrgije, već na onu koju plaća Aluminij, i to subvencijoniranjem iste, dokazuje sporazum koji je sa ovom kompanijom 2013. godine potpisala Vlada FBiH na čelu sa tadašnjim premijerom, Nerminom Nikšićem. Nakon što je potpisan sporazum, sredinom 2013. godine Nikšić je objasnio da “sporazumom nije definisano ništa oko cijena struje za “Aluminij”, jer je to nemoguće zato što cijenu struje određuje FERK. Međutim, on je rekao i da “sporazum predviđa obavezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencionisanja proizvodnje aluminija u mostarskom preduzeću”.

Predsjednik sindikata Aluminija Romeo Biokšić, komentirajući situaciju u kojoj se nalazi Aluminij, između ostalog, rekao je i sljedeće:

Bilo je i ranije problema, ali ovo je najozbiljnija. Tražimo od Vlade FBiH da se poštuje što je potpisano 2013. godine.

Romeo Biokšić, 03.07.2019.

Pitanje zbog čega se ne poštuje ono što je dogovoreno 2013. godine Vladi FBiH postavila je i Naša stranka.

S tim u vezi, pozivamo premijera Federacije da objasni šta je bilo s preporukama iz studije koju je 2013. godine radilo Sveučilište u Splitu, u saradnji sa 17 stručnjaka iz Zagreba, Mostara i Splita, a pod nazivom ‘Mogućnosti restrukturiranja Aluminij d.d. Mostar’. Zašto preporuke nisu provedene i zašto nikad nije sprovedeno adekvatno vlasničko, organizacijsko, operativno, finansijsko i strateško restrukturiranje Alumija?

Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar, 04.07.2019.

O gore pomenutom sporazumu iz 2013. godine, koji je predviđao i neka druga rješenja, kako proteklih dana tako i tokom mandata aktuelne federalne vlade nije bilo govora. Javnost će, kako sada stvari stoje ostati uskraćena za informaciju zbog čega se ignorisao ranije potpisani sporazum i zbog čega nikada nije proveden “program subvencionisanja proizvodnje aluminija u mostarskom preduzeću”. Ipak, sada je mnogo važnije pitanje šta će biti sa postrojenjem i sudbinom 900 radnika. Razloga za optimizam u krajnji ishod situacije kada je upitanju sudbina ovog preduzeća, kako tvrdi uprava Aluminija više nema.

Naime, premda je prvotno planiran za petak, termini za sastanak čelnih ljudi Glencorea i vrha Vlade FBiH usklađeni su za ponedjeljak, a tada će se posljednji put pokušati postići dogovor u svezi s cijenom električne energije za nastavak poslovanja Aluminija. Nažalost, sudeći prema previše udaljenim stajalištima, nismo optimistični i ne nadamo se dobrim vijestima! Zahvalni smo Glencoreu što nas kraj neće stići u prvoj minuti subote, ali kako i ne bismo mogli dalje bez njihovih sredstava, tako nećemo moći dalje ni nakon utorka ako u ponedjeljak doživimo još jedan fijasko.

Uprava Aluminija, Saopćenje 04.07.2019.

O tome koji su mogući scenariji koje potpisuje Vlada FBiH, Istinomjer je ranije pisao, a što je resorni ministar Nermin Džindić ponovio na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka s potencijalnim strateškim partnerom.

Raniji revizorski izvještaj za “Aluminij” sugerirao je dvije opcije – pronalazak strateškog partnera ili stečaj.

Nermin Džindić, 04.07.2019.

Podsjećamo, Džindić i dužnosnici Vlade Federacije BiH, te predstavnici mostarske kompanije, razgovarali su 4. jula ove godine s predstavnicima konzorcija “Emirates Global Aluminium” (EGA) o stanju i budućnosti ove kompanije, a protekle sedmice održali su sastanak i s predstavnicima švicarskog “Glencora”. Nakon sastanka Džindić je izjavio da “Aluminij d.d. Mostar mora nekako preživjeti do Nove godine”. Međutim, Uprava Aluminija je poručila da ovo preduzeće neće moći opstati toliko vremena.

Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja. Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu.

Uprava Aluminija, Saopćenje 04.07.2019.

Da li će Aluminij “preživjeti” do Nove godine i pronaći strateškog partnera znaće se nakon predstojećih sastanaka. Dugogodišnji neodgovoran odnos nadležnih spram ove komapnije, prebacivanje odgovornosti na neku buduću vladu, ali i trenutna ukupna situacija na političkoj sceni u BiH čini se da daje za pravo onima koji sa pesimizmom gledaju na budućnost ovog veoma značajnog privrednog subjekta.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!