Zoran Mikulić

Zoran Mikulić

Nekadašnji ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić je rođen 1962. godine u Mostaru, gdje je diplomirao pravo.

Živi sa suprugom Ines i kćerkama Leom i Vanom.

Član je Socijaldemokratske partije (SDP).

Karijera

Sve do 1998. godine radi u sektoru odbrane: prvo, do rata, u Općinskom sekretarijatu za narodnu odbranu Mostara, potom u Civilnoj zaštiti Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, a potom i u Ministarstvu odbrane. Potom radi u administraciji mostarske Općine Mostar-Jugozapad te u Upravi Grada Mostara.

Na izborima 2010. godine kandidovao se za Predstavnički dom državnog parlamenta, ali mu 2.241 osvojeni glas nije bio dovoljan za mandat poslanika. Umjesto toga, 2011. je imenovan za federalnog ministra pravde.

Na Općim izborima 2014. kandidovao se za Predstavnički dom Parlamenta BiH, ali nije prošao.

Imovina

Prema podacima iz imovinskog kartona 2014. godine, Mikulić u Mostaru ima dva stana vrijedna oko 250.000 KM, od kojih je jedan naslijedio od roditelja. Njegov Volvo V60 i suprugina Škoda Fabia zajedno vrijede 30.000 KM. U imovinskom kartonu je naveo da ima 90.000 KM ušteđevine, ali nije naveo da ima suvlasnički udio u preko 70 duluma zemlje.

Zajedno sa još šest ljudi Mikulića je Tužilaštvo BiH u novembru 2011. godine optužilo za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa nezakonitim pomilovanjem osuđenih osoba. Sud BiH se proglasio nenadležnim za ovaj slučaj, proslijedivši ga nižem sudu.