Neispunjeno

Mikulić: Umjesto uklanjanja barijera, stopirana registracija firmi u FBiH

Zoran MikulićSuština izmjena i dopuna Zakona o registraciji poslovnih subjekata jeste da se proces osnivanja firmi učini bržim, jeftinijim i jednostavnijim. U uvodnom obrazloženju federalni ministar pravde Zoran Mikulić je podsjetio da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim Programom rada za period 2012. – 2014. kao strateški prioritet identifikovala intenziviranje privrednog razvoja, te utvrdila da će naglasak u ovom period biti na jačanju domaćeg tržišta i uklanjanju barijera.

(Fena, 05.11.2013.)

Komentar:

Umjesto da izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, kako je to ranije najavio ministar pravde FBiH, Zoran Mikulić, bude olakšana registracija novih firmi, u ovom bh. entitetu došlo je do potpuno apsurdne situacije u kojoj općinski sudovi zbog „problema sa softverom“ne mogu registrirati niti jedan novi poslovni subjekt još od 17. juna ove godine. Tako npr. samo u Općinskom sudu Sarajevo na registraciju čekaviše od 600 novih kompanija.

Kada je u parlamentu glasano o Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Vlada FBiH je, kao predlagač, još je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pojasnila da ove izmjene teže olakšanju procedure za pokretanje poslovnih aktivnosti u Federaciji BiH, kao i da su izraz opredjeljenja Vlade za pojednostavljenja postupaka i jačanja transparentnosti u ovoj oblasti.

Međutim, sa njihovim stupanjem na snagu, došlo je do problema jer postojeći softver koji je namijenjen za registraciju poslovnih subjekata nije bio prilagođen izmjenama zakonskog rješenja, te je tako sredinom juna došlo do potpune obustave ovog procesa u FBiH. Dodatni problem leži i u činjenici da je još 1. decembra 2013. godine raskinut ugovor sa firmom Lanaco, koji nikada nije obnovljen, niti je potpisan novi s drugom odgovarajućom firmom. Kako su ranije istakli iz pravosudnih institucija, nadzor nad tim softverima i njihova nadogradnja u nadležnosti je Federalnog ministarstvo pravosuđa koje je, uz pomoć donatora, i kreiralo softvere i baze podataka.

Problem sa registracijom poslovnih subjekata postojao je i početkom 2013. godine, kada je Agencija za zaštitu ličnih podataka donijela rješenje kojim je, osim imena i prezimena zastupnika, položaja unutar subjekta i opsega ovlasti, zabranjeno obrađivati druge osobne podatke. Sudovi u FBiH u to vrijeme su primjenjivali Pravilnik o upotrebi glavne knjige registra za registraciju, koji je predviđao da se, osim imena i prezimena, unose i prebivalište, JMBG, broj lične karte i pasoš, zbog čega je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiHzabranila daljnju registraciju. Problem je tada riješen tako što je Ministarstvo pravde FBiH izmijenilo pravilnik, tako da izvod iz suda nije morao sadržavati sporne podatke, a sudovi su oslobođeni od njihovog obrađivanja.

Mikulić je još tada najavio kako se pripremaju i izmjene cjelokupnog Zakona o registraciji po hitnom postupku, kojima će riješiti sve nejasnoće. No, s obzirom da su izmjene ovog zakona usvojene tek nedavno, a da ih je Mikulić najavio po hitnom postupku, slobodno možemo zaključiti da se radi o neispunjenom obećanju, jer je od najave do usvajanja izmjena Zakona o registraciji prošlo godinu i šest mjeseci.

Svakako, i njegovo obećanje o preduzimanju snažnih mjera kako bi se proces registracije firmi učinio jednostavnijim, evidentno je također ostalo neispunjeno, jer proces registracije ne samo da nije ubrzan, nego se sada našao u potpunom zastoju.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!