Analize

Ako se premijeri slože, i PDV se povećati može

Nakon nedavno održanog sastanka novoizabranog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zorana Tegeltije sa premijerima Federacije BiH i Republike Srpske, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, saopćeno je da su se premijeri, između ostalog, “usaglasili i oko Zakona o PDV-u”.

Komentirajući usaglašavanje stavova “oko mnogo tačka, među kojima je i saradnja između entitetskih vlada sa Vijećem ministara” Tegeltija je pomenuo i Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost rekavši sljedeće:

On je već u proceduri usvajanja i prošao je kroz UIO. Govorit ćemo i o otvorenim pitanjima oko PDV-a, prije svega o stopi, njegovom plaćanju i drugim otvorenim pitanjima.

Zoran Tegeltija, 26.12.2019.

Podsjećamo, Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH, na sjednici održanoj 08. maja tekuće godine dao je saglasnost da se Nacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) dostavi nadležnim komisijama Federalnog parlamenta i Narodne skupštine RS na konsultacije.

Treba napomenuti da, iako je ranije veliki broj političkih partija koje su participirale u vlasti u prethodnom mandatu najavljivao uvođenje diferencirane stope PDV, to u novi zakon nije uvršteno.

Shodno nacrtu novog zakona koji je Upravni odbor UINO usvojio 8. maja, porez na dodatu vrijednost (PDV) u BiH i dalje će biti 17%. U sistem plaćanja PDV-a, između ostalog, biće uvedeni organi javne uprave, udruženja, fondacije, ustanove i druga pravna lica koja nisu poreski obveznici, a PDV će biti obavezni plaćati na primljene usluge od strane onih koji u BiH nemaju sjedište ili poslovnu jedinicu, a “najznačajnija novina je da se u sistem plaćanja PDV uvode i primaoci usluga telekomunikacione usluge, radio-televizijske usluge i elektronski pružene usluge) koji nisu poreski obveznici, što je saglasno pravilima Evropske unije koji su u primjeni od 1. januara 2015. godine”, navedeno je u obrazloženju zakona.

Za razliku od ostalih političkih partija iz RS koje su ostale dosljedne svojim stavovima o diferenciranoj stopi i povećanju PDV-a, predizborno obećanje SNSD-a da “SNSD nemа nаmjeru mijenjаti opštu stopu PDV” , te da je “potrebno ponovo preispitаti i uvesti nultu stopu PDV zа vrlo ogrаničenu grupu proizvodа” mijenjalo se od potpunog odbacivanja takve mogućnosti do tvrdnji Milorada Dodika da je povećanje PDV-a “potrebno i korisno za Republiku Srpsku”, o čemu je Istinomjer već pisao. Sada premijer Republike Srpske, Radovan Višković (SNSD) smatra da “treba napraviti razliku u oporezivanju između luksuza i osnovnih životnih namirnica”.

Kada je u pitanju Federacija BiH, ni u ovom entitetu nije inicirano uvođenje diferencirane stope PDV.

Osim što su se premijeri na nedavno održanom sastanku usaglasili oko Zakona o porezu na dodanu vrijednosti, premijer Republike Srpske, Radovan Višković izjavio je i “da će Republika Srpska i Federacija BiH povući tužbe koje se odnose na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza”.

Mi sa ovim dogovorenim poravnanjem povlačimo tužbene zahtjeve i nadam se da ćemo nakon praznika, do kraja januara i to riješiti (…) Vlada RS poslala je akt vezan za to poravnanje. Dogovoreno je sa Novalićem, ukoliko imaju neke primjedbe, da ih navedu. Ako je neko računao kamate da to bude po istom principu, odnosno da se odnosi i na BiH i da za sav ovaj period koji je sporan od 2012. godine do danas podvučemo crtu i da od Nove godine krenemo od nule.

Radovan Višković, 26.12.2019.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom augusta ove godine uputila Sudu BiH tužbu protiv FBiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34,5 miliona KM.

S tim u vezi, pred Sudom BiH 29. oktobra ove godine održano je pripremno ročište po tužbi Republike Srpske protiv Federacije BiH za naknadu skoro 34,5 miliona KM štete nastale zbog, kako se navodi, “neravnomjerne raspodjele prihoda od indirektnih poreza”. Pomenuta tužba je obuhvatila period od jula 2017. do kraja 2018. godine. Federalno pravobranilaštvo, u svojstvu pravnog zastupnika FBiH, na ovom ročištu podnijelo je kontratužbu Federacije protiv RS kojom se traži skoro “32 miliona KM po istom osnovu”, samo za drugi period, odnosno “za 2012. i 2016. godinu”.

Komentirajući ulaganje kontratužbe premijer FBiH, Fadil Novalić tada je izjavio da mu “nije drago što je njegova vlada izabrala put kontratužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a”, najavljujući pritom mogućnost rješavanja ovog problema “vansudskim poravnanjem”.

Cijenim premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića kao razumnog i pragmatičnog političara i nadam se da ćemo bez sudskih procesa riješiti nastale probleme sa poravnanjem. (…) Saradnja sa vladom premijera Viškovića je dobra za početak, pred nama je mnogo posla.

Fadil Novalić, 29.10.2019.

U skladu sa parlamentarnim procedurama, Nacrt zakona o PDV u narednom periodu trebalo bi da ide na mišljenje entitetskim parlamentima te prođe postupak javne rasprave. Tada će biti poznato da li će i u kojoj formi zakon biti usvojen. Ovo će ujedno biti i posljednja šansa za eventualno iniciranje diferencirane stope PDV, kao i donošenje konačne odluke da li će PDV biti povećan ili ostati 17%. U svakom slučaju, pred entitetskim parlamentima je zadatak da usaglase odredbe zakona koji će doprinijeti ekonomskom rastu, rasterećenju privatnog sektora, boljim uslovima za investiviranje i zapošljavnje, a ne popunjavanju budžetskih rupa uvođenjem dodatnih nameta građanima/kama.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!