Neistina

Adnan Šteta neistinito o povećanju plata iz 2006. godine

Nekoliko radnika Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Gradski saobraćaj (GRAS) 18. maja započela je štrajk glađu zbog neisplaćenih plata za protekla dva mjeseca, a zbog blokade računa. Tim povodom, u Vladi Kantona Sarajevo održana je konferencija za novinare putem koje se javnosti obratio i ministar za saobraćaj u KS-u Adnan Šteta.

Šteta je tom prilikom govorio kako će uskoro biti poznato ko je odgovoran za potpisivanje Kolektivnog ugovora, čije je nepoštivanje dovelo do tužbi, a čija naplata trenutno blokira račun GRAS-a.

Tada je neko, a utvrdit ćemo ko, (…) potpisao ugovor mimo fiskalne procjene i povećao fond, budžet plata sa 20 miliona mjesečno, na 60 miliona, a tada je preduzeće radilo ukupno sa 50 miliona prihoda. Znači, automatski budžet plata bio je veći nego što su bili ukupni prihodi preduzeća.

Adnan Šteta, 18. 5. 2021.

Istinomjer je nedavno pisao o tužbama i Kolektivnom ugovoru, čije je nepoštivanje dovelo do tužbi radnika GRAS-a prema vlastitom preduzeću.

U Izvještaju o poslovanju GRAS-a za period 2000 – 2010, koji je napravljen za potrebe tematske sjednice Skupštine KS-a iz 2011. godine, navodi šta se desilo nakon korekcija plata po Kolektivnom ugovoru iz 2006. godine. Naime, od 2000. do 2010. godine bruto plate, uključujući i naknade (topli obrok), povećane su za više od 73%.

Pored činjenice da nije došlo do povećanja od 200%, kako je u svojoj izjavi ustvrdio Adnan Šteta, a što je i ranije govorio u medijima, nije tačno ni to da je za plate trebalo izdvojiti 60 miliona, ni mjesečno, ni godišnje.

Adnan Šteta je na konferenciji za novinare rekao da je skok sa 20 na 60 miliona KM bio trošak na mjesečnom nivou, što je u saopštenju Vlade KS-a korigovano, u kojem stoji informacija da je riječ o godišnjem nivou.

Ni u jednom trenutku nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora troškovi za plate nisu bili na nivou od 60 miliona KM godišnje. U toku primjene Kolektivnog ugovora iz 2006. godine, najveći iznos za plate, uključujući naknade, izdvojen je 2009. godine i iznosio je 44,6 miliona KM.

Što se tiče tvrdnje da je godišnji budžet za plate premašivao prihode GRAS-a u tom periodu, ni to nije tačno. Izdvajanja za plate predstavljala su značajan dio rashoda u periodu primjene Kolektivnog ugovora iz 2006. godine, ali ta izdvajanja nisu bila veća od ukupnih prihoda.

Izvor: Izvještaj o poslovanju GRAS-a za period 2000 – 2010.

S obzirom na činjenicu da izdvajanja za plate u GRAS-u u periodu nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora iz 2006. godine nisu premašivala ukupni iznos prihoda preduzeća, te da taj iznos nije utrostručen, predmetnu tvrdnju Adnana Štete Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!