Neistina

Adis Ahmetović neistinito o izbornim rezultatima u NSRS

Izvjestitelj njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) u Vanjskopolitičkom odboru njemačkog parlamenta (Bundestag) Adis Ahmetović govorio je za FACE TV 30. oktobra 2022. godine o rezultatima Općih izbora u BiH, posebno se osvrnuvši na rezultate izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS).

Screenshot: FACE TV

Rezultati stranaka okupljenih oko Pokreta za državu

Ahmetović je najprije izjavio da je Pokret za državu, čiji je član Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, na proteklim izborima dobio šest poslaničkih mjesta u NSRS, što je, prema Ahmetovićevim riječima, prvi put da stranke koje su podržale ovaj pokret ostvare takav rezultat:

Jako me je obradovalo da je uspio neko kao Vojin Mijatović, da je uspio sa svojim pokretom sa šest delegata ući u entitetski parlament, to je jako jako dobar rezultat, prvi put da je pro-BiH, pro-EU i pro-NATO opozicija dobila toliko puno glasova.

Adis Ahmetović, 30.10.2022.

Stranke koje su na Općim izborima ove godine podržale koaliciju Pokret za državu jesu SDP BiH, SDA, SBB, DF, GS, PDA, NES, Stranka za BiH, Socijaldemokrate BiH i Bosanskohercegovački BH Zeleni.

Prema utvrđenim rezultatima izbora za NSRS, Pokret za državu dobio je 36.651 glas (5,73%), a kandidati/kinje ove koalicije koji/su osvojili/e mandat u NSRS su Ramiz Salkić, Sevlid Hurtić, Mirsad Duratović, Saša Grbić i Andrea Gajić. Dakle, ovaj pokret osvojio je pet, a ne šest mandata u NSRS, kako je konstatovao Ahmetović.

Stranke okupljene oko Pokreta za državu i ranije su imale kandidate/kinje na izborima za NSRS te ovo nije prvi put, kako je ustvrdio Ahmetović, da su dobile ovoliki broj glasova (36.651), odnosno pet poslaničkih mandata.

Naime, na Općim izborima 1998. godine Koalicija za cjelovitu i demokratsku BiH, koju su činile SDA, Stranka za BiH, Liberali BiH i GDS, osvojila je 125.546 glasova za NSRS, dok je SDP BiH osvojio 19.892 glasa. Ukupno su klubovi ovih stranaka imali 18 poslanika/ca u tadašnjem sazivu NSRS.

Dvije godine kasnije, na Općim izborima 2000. godine, SDA je dobila 47.379, Stranka za BiH 32.450, a SDP BiH 31.176 glasova, čime su ove stranke imale 14 mandata u NSRS u tom sazivu.

SDA je na Općim izborima 2002. godine imala 36.212, Stranka za BiH 18.624, a SDP BiH 17.227 glasova za NSRS, što je bilo dovoljno za ukupno 13 mandata između ovih stranaka za saziv 2002 – 2006.

Konačno, i na Općim izborima 2006. godine spomenute stranke osvojile su više glasova i poslaničkih mandata nego ove godine, budući da je SDA imala 19.137, Stranka za BiH 22.642, a SDP BiH 14.079 glasova, odnosno zajedno ukupno osam poslaničkih mandata.

Rezultati SNSD-a i većina u NSRS

Nešto kasnije tokom intervjua Ahmetović je govorio o rezultatima SNSD-a na ovogodišnjim izborima, uporedivši rezultat ove stranke s onim ostvarenim 2018. godine:

Pokazuje se matematička većina i u RS da ima opozicija koja je veća i jača od SNSD-a. Vrijeme SNSD-a teče, mislim da nemaju ni oni više puno kapaciteta kako su mislili prije četiri godine.

Adis Ahmetović, 30.10.2022.

SNSD je 2018. godine za nivo NSRS osvojio 218.201, odnosno 31,87% od ukupnog broja glasova. Ove godine nadmašili su taj rezultat osvojivši 221.554, odnosno 34,63% glasova.

Suprotno Ahmetovićevoj tvrdnji, stranke koje su u proteklom sazivu NSRS činile opoziciju (SDS, PDP), uz pokret Za pravdu i red, na ovim izborima nemaju matematičku većinu za formiranje vlasti, budući da su zajedno osvojile 25 mandata, naspram 29 SNSD-ovih. Uz ostale stranke koje su činile vladajuću koaliciju u prošlom sazivu NSRS (Ujedinjena srpska, Socijalistička partija, DEMOS, NDP), SNSD i partneri će i ove godine imati više od 42 mandata, koliko je potrebno za natpolovičnu većinu.

SNSD je, u poređenju s ostalim strankama, ove godine popravio svoj rezultat i za nivo Parlamentarne skupštine BiH s teritorije Republike Srpske, budući da je 2018. ova stranka osvojila 39,10%, a ove godine 41,15% glasova.

Shodno navedenom, tvrdnje Adisa Ahmetovića o trenutnim i ranijim izbornim rezultatima Pokreta za državu i stranaka koje su podržale ovaj pokret, kao i rezultatu SNSD-a na ovogodišnjim i prethodnim Općim izborima, odnosno odnosu mandata SNSD-a i opozicije, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!