Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”.

Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora. Neki od razloga su i nepotpuni zakonski okviri, brojne nedorečenosti, te nedostatak jasnih pravila kada je ova oblast u pitanju, o čemu je Istinomjer već ranije pisao.

Kritikujući način na koji se do sada djelovalo, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, krajem 2016. godine najavio je fokusiranje Predsjedništva BiH na poboljšanje funkcionisanja kako diplomatske mreže Bosne i Hercegovine, tako i čitavog njenog vanjskopolitičkog sistema:

Ono što bi nam primarno trebalo biti u tom smislu, a to mora biti zadatak Predsjedništva koji moramo raditi zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova i Vijećem ministara, je donošenje Strategije vanjske politike. Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose. Mi moramo imati vrlo jasan dokument, da naša diplomatska mreža može funkcionirati točno da zna što je čiji posao, da komunikacija sa središnjicom bude znatno izraženija nego do sada i da time pokažemo praktično da funkcioniramo kao uređen sustav. To je zadatak nas trojice u Predsjedništvu. Mislim da imamo dovoljno jaku infrastrukturu koja može sebi nametnuti takva pravila ponašanja za 2017. godinu.

Dragan Čović, 30.12.2016.

Polovinom 2017. godine, Čović je otišao i korak dalje, te sa sigurnošću najavio usvajanje strategije vođenja vanjske politike u BiH:

Ja sam uvjeren da ćemo mi vrlo brzo usvojiti strategiju vođenja vanjske politike BiH i imati jasno određenje prema svim našim partnerima koji su zadnjih 25 godina prisutni u BiH.

Dragan Čović, 19.07.2017.

Da je Čovićev optimizam u ovom slučaju bio utemeljen, potvrdilo se na 45. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 13.03.2018. godine, na kojoj je usvojena Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2023. godine.

Usvajanjem ovog značajnog dokumenta od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obećanje Dragana Čovića Istinomjer smatra ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...