Ništa od protesta zakazanih 06.07.2018. godine

I pored toga što ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić tokom posjete Bihaću u četvrtak 5. jula, kako se navodi, nije predstavio konkretan plan zbrinjavanja migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, protesti ispred Vijeća ministara BiH zakazani za danas neće biti održani.

Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Bihaća, održanoj 25.06.2018. godine, jedina tema bila je migrantska kriza koja po ocjenama mnogih, u Bosni i Hercegovini najviše pogađa Unsko-sanski kanton. Jedan od zaključaka sjednice bio je da “ukoliko Ministarstvo sigurnosti BiH u roku od sedam dana od dana održavanja sjednice ne odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata na području Unsko-sanskog kantona, predstavnici Grada i Gradskog vijeća će organizirati protest u Sarajevu ispred sjedišta Vijeća ministara BiH”.

Protesti su zakazani za 06.07.2018. godine, uz pismeni zahtjev bihaćkog gradonačelnika, Šuhreta Fazlića i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihaća, Davora Župe Vijeću ministara BiH u kojem se traži “prijem delegacije Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać u vrijeme zakazanih protesta, kako bi iznijeli svoje zahtjeve u smislu definiranja konkretnih mjera, nositelja aktivnosti, izvora sredstava i rokova za rješavanje problema nastalih povećanim brojem ilegalnih migranata na području grada Bihaća”.

U pravcu pokušaja rješavanja problema, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić najavio je posjetu Unsko-sanskom kantonu za 04.06.2018. godine, tokom koje je “planiran razgovor sa predstavnicima vlasti oko zbrinjavanja migranata na ovom području”.

Osvrćući se na nadolazeću posjetu ministra Mektića, gradonačelnik Bihaća je izjavio:

Ukoliko ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić tokom posjete Bihaću, u četvrtak 5. jula, predstavi konkretan plan zbrinjavanja migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, te obeća njegovu hitnu realizaciju, vijećnici i gradonačelnik Bihaća otkazat će proteste najavljene za petak u Sarajevu.

Šuhret Fazlić, 04.07.2018.

Nakon održanog sastanka gradonačelnik Fazlić je između ostalog izjavio da “ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić ni danas nije ponudio konkretna rješenja za privremeno zbrinjavanje ilegalnih migranata”. Međutim, i pored toga, protesti najavljeni za danas neće biti održani:

Nećemo ići sutra, kako je bilo prethodno najavljeno, ali je očigledno da ćemo u dogledno vrijeme morati protestovati ispred zgrade Vijeća ministara. Jednostavno ne možemo dopustiti da problem s migrantima ide samo „preko leđa“ građana Bihaća. Izrazito smo nezadovoljni državnom strategijom u rješavanju ovog problema i bojim se da ćemo neke stvari morati uzeti u svoje ruke.

Šuhret Fazlić, 05.07.2018.

Obzirom da, u skladu sa izjavom gradonačelnika Fazlića, ministar Mektić na sastanku održanom 05.07.2018. godine “nije ponudio konkretna rješenja za privremeno zbrinjavanje ilegalnih migranata”, a što je bio uslov za održavanje najavljenih protesta 06.07.2018. godine, Istinomjer stav Šuhreta Fazlića u vezi održavanja protesta u navedenom terminu ocjenjuje nedosljednim.

(istinomjer.ba)

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih...

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da...Kontinuitet stavova Kasumovića po pitanju zaduživanja BiH kod MMF-a

U jednoj od debatnih emisija koja se emitovala u sklopu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine, gostujući u svojstvu kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Fuad...