Ispunjenost predizbornih obećanja: Istočno Novo Sarajevo 2012-2016

Nakon vladavine SDS-a, za kormilo Opštine Istočno Novo Sarajevo, u oktobru 2012. godine došao je SNSD i njen kandidat za načelnika, Ljubiša Ćosić.

istocno-sa

Na osnovu medijskih istupa tokom predizborne kampanje tadašnjeg kandidata, a današnjeg načelnika Ćosića, dalo se naslutiti da SNSD i njen kandidat imaju unaprijed pripremljen predizborni program. Međutim, Istinomjer do istog nije uspio doći jer Opština Istično Novo Sarajevo nije bila raspoložena za saradnju. Tako su obećanja načelnika ove Opštine prikupljena kroz njegova gostovanja u predizbornim debatama tokom perioda predizborne kampanje.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva dao je 44 obećanja, od čega je čak njih 20 ostalo neispunjeno. Među tih 20 nalaze se i obećanja koje su obilježila predizbornu kampanju načelnika, kao što je izgradnja famoznog aqua parka, etno sela, zatim luksuznog hotela, završetak izgradnje gradskog pozorišta, kao i drugi infrastrukturni projekti.

istocno-sarajevo-ispunjeno

S druge strane, Ćosić bilježi samo četiri ispunjena obećanja. Tako je za ovaj mandat Opština Istočno Novo Sarajevo uspjela završiti samo jedan najavljeni infrastrukturni projekat, izgradnju centralnog gradskog parka, koji je otvoren u junu 2014. godine. Opština je također donijela Strategiju razvoja socijalnog sektora, razvojni i strateški dokument koji ima za cilj da doprinese razvoju usluga socijalne zaštite, obzirom na porast broja stanovnika koji su u stanju socijalne potrebe. U sklopu iste, Opština je izradila i socijalnu kartu stanovništva, što zajedno sa donesenom Strategijom predstavlja dodatna dva ispunjena obećanja.

Sedam je obećanja ocijenjeno kao ispunjeno većim dijelom. Tako je Opština Istočno Novo Sarajevo poduzela značajne korake ka otvaranju prema stranim investitorima, pri kraju su radovi na Galeriji Kućanski, a i gotovo sve mjesne zajednice u Opštini dobile su dječija igrališta.

Dobar dio datih obećanja, njih 12, odnosi se na aktivan pristup privredi i poljoprivredi, pa su s tim u vezi obećani brojni podsticaji za privrednike i poljoprivrednike te Opštine. Od nabavke nove ili polovne proizvodne opreme, nabavke osnovnog stada, finansijske podrške svakom novom radnom mjestu u proizvodnom sektoru, pa do nabavke poljoprivrednih mašina i opreme i sufinansiranja podizanja višegodišnjih zasada, načelnik Ćosić namjeravao je realizovati kroz obećane podsticaje. Gotovo sva ta obećanja ocijenjena su kao djelimično ispunjena. Opština je svake godine usvajala Programe podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede, ali isti nisu bili plasirani 2015. godine, dok je revizija za 2014. godinu utvrdila niz nepravilnosti prilikom raspodjele sredstava te godine.

istocno-sarajevo-izdvojeno

I pored toga što je Opština izdvajala sredstva kroz podsticaje, ostala su nesipunjena obećanja koja se tiču povećanja zaposlenosti u realnom sektoru, te smanjenja potrošnje javne administracije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaposlenih u odnosu na 2012. godinu je u opadanju. Tako je Opština Istočno Novo Sarajevo 2012. godine imala ukupno 4199 zaposlenih, dok je 2015. godine oko 150 manje, 4045. S druge strane, iz godine u godinu rastu izdvajanja za plaće zaposlenih i javnoj administraciji. Tako je 2013. godine na bruto plate zaposlenih u javnom sektoru izdvojeno 1.503.404 KM. Naredne, 2014. godine, izdvajanja su uvećana, i iznosila su 1.700.805 KM, za 2015. godinu 1.877.700 KM, dok je za 2016. godinu, za ovu namjenu, planirana su sredstva u iznosu od 1.876.600 KM.

Načelnik Ćosić imao je i tri obećanja koja su ocijenjena kao ispunjena manjim dijelom, te jedno neutemeljeno obećanje.

(Istinomjer.ba)

Usložnjavanje situacije nakon odlaska Venecijanske komisije

Nakon što je HDZ BiH izričito rekao da je za njih vrijeme izmjene Izbornog zakona završeno, nije u potpunosti jasno na...

SBB: Kako biti i vlast i opozicija

Savez za bolju budućnost (SBB) participira na svim nivoima vlasti još od oktobra 2015. godine, a od tada do danas predstavnici ove stranke, u prvom redu njen lider, Fahrudin Radončić u više navrata i...Azil u Prači kupljen prije pola godine, ali ulaganja tek slijede

Iako je Vlada kantona Sarajevo još prije pola godine otkupila azil za napuštene životinje u Prači, on je tek nedavno dat na upravljanje kantonalnoj Veterinarskoj stanici Sarajevo. Kako saznaje...