Čović: Deset godina smo stagnirali, a sada ćemo požuriti

Dragan Covic“Mi nemamo vremena. Mi smo potrošili posljednjih deset godina, država je došla na dno i mi je želimo i mislim da je možemo pokrenuti. Ako smo dobili izbore, mi smo dobili jednu ogromnu odgovornost i stoga mislim da trebamo požuriti – jako je mnogo onih koji su nezadovoljni i imat će veoma mali prag vremenske tolerancije prema onome što mi radimo. Niko nam neće dati 100 dana ili 500 dana: radili ste i do sada – pokažite da želite nešto mijenjati. Ako to pokažemo, uvjeren sam da će i oni koji su bili razočarani početi vjerovati. Pet mjeseci dogovarati ko nam je predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Federalne vlade – to je ista praksa i ne može se ništa očekivati”, naglasio je Čović.

(Radio Sarajevo, 05.11.2014.)

Komentar:

Nakon objave potvrđenih rezultata Opštih izbora u BiH održanih 12. oktobra, lideri političkih partija koji su osvojili najveći broj glasova su intenzivirali sastanke u cilju dogovora oko formiranja vlasti u BiH. Svi su jednoglasni da se vlast treba formirati što prije „uvažavajući volju građana“. Tako je nakon održanog sastanka čelnika HDZ-a i SDA, lider HDZ-a Dragan Čović kazao kako želi da se proces formiranja vlasti odvija što brže, a naglasio je i kako je „potrošeno posljednjih deset godina“. S tim u vezi Čović je kazao i kako je zainteresovan da se država što prije pokrene, a naglasio je i kako su ove stranke dobile jednu ogromnu odgovornost da to i urade.

No, ako se osvrnemo na posljednjih deset godina, ali čak i na znatno duži vremenski period, primijetit ćemo da je HDZ BiH bio gotovo najprisutnija stranka u vlasti još od prvih izbora nakon Deytona, održanih 1996. godine. Na nivou BiH HDZ je participirala u vlasti u svakom mandatu, dok u radu Vlade FBiH jedino nije participirala u proteklom mandatu od 2010. do 2014. godine, iako je i o njihovom ulasku u ovo tijelo bilo mnogo govora tokom protekle četiri godine.

Pored toga, od kada je donesena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, Dragan Čović je bio jedan od najzaslužnijih za višegodišnje nepostizanje sporazuma s obzirom da je kroz rješavanje ovog predmeta, koji se isključivo odnosi na ukidanje diskriminacije pripadnika Ostalih u BiH, pokušao riješiti položaj konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Hrvata u BiH, a o čemu je Istinomjer nebrojeno puta pisao.

Dakle, ako sada, imajući sve ovo u vidu, ponovo pogledamo najnoviju Čovićevu izjavu o stagnaciji BiH u posljednjih deset godina, možemo zaključiti da je ona nedosljedna iz razloga što je sam Dragan Čović svih tih godina bio neizbježan politički partner ostalih stranaka u BiH, pa se i sa te strane, u najmanju ruku, može obilježiti kao sudionik u zastoju BiH na putu ka EU.

(Istinomjer.ba)

 

Počelo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske"...

Oporezivanje kladioničara šteta ili korist za grad Zenicu?

Krajem 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića izglasalo je uvođenje novih poreza. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju...Nadležnosti i rad pravosudnih organa u BiH nepoznanica za Milorada Dodika

U jednom od poslijednjih intervjua, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik iznio je nekoliko netačnih konstatacija, a s ciljem prebacivanja odgovornosti i širenjem dezinformacija. Ovakvi navodi,...