Neistina

Zlatko Guzin nije osvojio najviše pojedinačnih glasova na Lokalnim izborima u Mostaru

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, oglasivši se na društvenim mrežama, zatražio je da Zlatko Guzin, kao nosilac liste Koalicija za Mostar, u kojoj je i SDA, bude izabran za gradonačelnika Mostara.

Foto: Facebook/B.Izetbegovic

Više puta sam ponovio, i ostajem pri tom stavu, vrijeme ja da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak, i to treba da bude dr. Zlatko Guzin, koji je osvojio najviše pojedinačnih glasova na izborima.

Bakir Izetbegović, 2. 2. 2021.

Na Lokalnim izborima u Mostaru, koji su održani krajem decembra prošle godine, učestvovalo je 30 stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata.

Foto: Centralna izborna komisija BiH

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH (CiK BiH), u gradskoj izbornoj jedinici najviše glasova osvojila je Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) – 18.901 glas. Njihov nosilac liste bio je Mario Kordić koji je osvojio 13.774 glasa.

Foto: Centralna izborna komisija BiH

Po broju osvojenih glasova, drugoplasirana je Koalicija za Mostar sa 15.903 glasa. Njihov nosilac liste bio je Zlatko Guzin koji je osvojio 13.061 glas.

Foto: Centralna izborna komisija BiH

S obzirom na to da je Mario Kordić osvojio najviše glasova u gradskoj izbornoj jedinici Mostar na Lokalnim izborima 2020. godine, Istinomjer će tvrdnju Bakira Izetbegovića ,da je Zlatko Guzin osvojio najviše pojedinačnih glasova na izborima, ocijeniti neistinitom.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!