Neistina

Živković: Striktno smo prekršili Poslovnik

Milorad Zivkovic“Mislim da nismo pogriješili u procedurama time što smo, striktno tumačeći Poslovnik, iz Parlamenta krenuli u proceduru rekonstrukcije Vijeća ministara BiH. U kontinuitetu SDS, zbog svog neznanja, neću da vjerujem da to čine namjerno, radi protiv interesa RS-a, odnosno čine postupke koji su štetni po interese RS-a, a pogubni su za razvoj parlamentarne demokratije u BiH”, kazao je Živković.

(Fena, 05.12.2013.)

Komentar:

U najmanju ruku je licemjerno pozivanje Milorada Živkovića, poslanika SNSD-a i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH na parlamentarnu demokratiju i procedure, ako znamo da je kompletna smjena kadrova SDS-a u Vijeću ministara BiH urađena mimo zakona.

Kao što je i ranije pisao Istinomjer, prema Članu 15. Zakona o Vijeću ministara BiH, Parlamentarna skupština ne može smjenjivati ministre u Vijeću ministara, niti može pokrenuti proces razriješenja pojedinih ministara, već to može uraditi samo Predsjedavajući Vijeća ministara, a Parlament takvu odluku može samo potvrditi.

Kadrovi SDS-a pak smjenjeni su na inicijativu kluba poslanika SNSD-a koja je nazvana “inicijativom za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara”, koju je parlamentu dostavio predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirević, iako se uopšte nije radilo o proceduri rekonstrukcije ovog tijela. Smjena je izglasana na sjednici održanoj 24. oktobra, a do tada u Parlament nikada nije stigla odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande o smjeni Mirka Šarovića.

Dakle, više je nego jasno da su Mirko Šarović, Mirko Okolić i Radmila Mitrović smjenjeni u PSBiH bez da je SNSD obezbijedio zakonitu proceduru za njihovu smjenu. Prema tome i izjava Milorada Živkovića da se “nije pogriješilo u proceduri” prilikom smjene kadrova SDS-a je svakako neistinita, bez obzira na to koliko je podrške ostalih koalicionih partnera na državnom nivou za nju prikupio SNSD.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!