Neispunjeno

Živinice početkom 2021. godine nisu dobile naučno-tehnološki park

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković najavio je da bi ovaj grad početkom 2021. godine trebao dobiti poslovnu zonu koja će se bazirati na biznisima iz sfere novih pametnih tehnologija i pametne industrije.

Kako je prilikom sastanka sa Udruženjem poslodavaca Grada Živinice rekao načelnik ovog grada Samir Kamenjaković, ostvareni su kontakti sa univerzitetskim profesorima iz različitih oblasti, a sama realizacija projekta će biti u kombinaciji između univerziteta, institucija i privrede, na osnovu čega će i biti urađen zvaničan projekt. Izrada projekta, kako je objavljeno početkom 2020. godine na zvaničnoj internet-stranici Grada Živinice, trebala bi trajati oko sedam mjeseci, nakon čega bi se trebalo krenuti u izgradnju infrastrukture, a rečeno je i da bi prvi korisnici za 12 mjeseci mogli ući u ovaj naučno-tehnološki park.

Tražili smo da dobijemo mogućnost izgradnje dvije poslovne zone, industrijska i Naučno-tehnološki park. Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo Univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti zbog kojih smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat. Prije tri godine pokrenuli smo startup projekt u sklopu kojeg smo napravili i mini inkubator, te smatram da je sljedeći stepen otvaranje Naučno-tehnološkog parka. Sada idemo u prezentaciju i u pravljenje projekta, kroz koji ćemo sublimirati potrebe u privredi i potrebe koje su važne za poboljšanje stanja u privredi. Smatramo to direktnom pomoći privredi, te barijerom koja treba zaustaviti odliv pameti iz BiH. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, a sada slijede dalje aktivnosti na raelizaciji ovog projekta.

Samir Kamenjaković, 22. 1. 2020.

Tehnološki park Ciljuge naveden je u Strategiji razvoja Grada Živinice od 2017. do 2026. godine kao planirana poslovna zona, dok se u Planu investicija grada uopće ne navodi. Tokom protekle godine provođene su određene aktivnosti na izgradnji infrastrukture na području poslovnih zona u Živinicama. Tako su u junu 2020. godine završeni radovi na izgradnji kružnog toka u poslovnoj zoni Ciljuge 2, a tada je najavljeno i otvaranje dvije fabrike.

O investicijama u poslovne zone razgovaralo se i u januaru, kada je gradonačelnik Kamenjaković razgovarao sa predstavnicima firme “Ateşçi” iz Republike Turske, te predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o investiranju 70 miliona KM u oblast namjenske industrije.

Posebno me raduje što ćemo zemljište koje je devastirano pretvoriti u poslovnu zonu gdje ćemo izgraditi industriju koja ima mogućnost razvijanja i širenja. Formiran je tim Vlade Federacije, tim Grada Živinice i tim potencijalnih investitora iz Turske i već sutra počinjemo sa potrebnim pripremnim radovima administracije i izrade projekata. Na osnovu idejnog projekta kojeg smo ponudili, obavezni smo uraditi projekat i projektnu dokumentaciju, te glavni projekat na osnovu kojeg bi krenuli u realizaciju velikog projekta namjenske industrije.

Samir Kamenjaković, 20. 1. 2021.

Međutim, informacije o najavljenoj uspostavi naučno-tehnološkog parka u Živinicama nismo pronašli kako na zvaničnoj internet-stranici ovog grada, tako ni u drugim izvorima, a nije moguće pronaći ni informacije o izradi ovog projekta. Istinomjer će stoga i obećanje gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića, da će prvi korisnici ući u naučno-tehnološki park početkom 2021. godine, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!