Dosljedno

Zenica: Projekti koji za cilj imaju podsticanje nataliteta

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica, održanoj 04. jula ove godine jednoglasno je usvojena inicijativa vijećnika Jasmina Hodžića za donošenje odluke o isplati jednokratne novčane naknade za svako novorođeno dijete.

Prirodni priraštaj se na području grada, ali i cijele BiH, posljednjih godina nalazi u silaznoj putanji, a ovo je jedan od načina da se to promijeni. U Zenici se godišnje rodi samo 1.100 beba, a mnoge općine u BiH već imaju usvojene odluke koje imaju za cilj poboljšanje nataliteta ili zadržavanja mladih u zemlji. Ako ne bude rebalansa, onda definitivno startamo od 2020. godine. Za zaposlene porodilje pomoć će iznositi 200 KM za prvorođeno dijete, 250 KM za drugorođeno, te 300 KM za treće i svako naredno dijete. Za nezaposlene porodilje pomoć će iznositi 250 KM za prvorođeno dijete, 350 KM za drugorođeno, te 500 KM za treće i svako naredno dijete.

Jasmin Hodžić, 08.07.2019.

Podsjećamo, Hodžić je i u maju 2017. godine najavio mjere i projekte s ciljem borbe “protiv bijele kuge”. Iste godine on je pokrenuo inicijativu za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koja je usvojena i realizira se već drugu godinu zaredom. U februaru ove godine, u svojstvu vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, Hodžić je pokrenuo i inicijativu za donošenje odluke o jednokratnoj isplati novčane naknade za svako novorođeno dijete s područja grada.

S obzirom na činjenicu da je budžet Zenice za 2019. godinu (60.672.190 KM, op.a.) jedan od najvećih u historiji grada, te da je Gradsko vijeće nedavno usvojilo novu odluku o komunalnim taksama, koja predviđa i dalje povećanje budžeta, smatram da će ova odluka biti lako provodljiva i da ćemo ovu inicijativu svi podržati.

Jasmin Hodžić, 19.02.2019.

Za dosadašnje aktivnosti na projektima koji za cilj imaju podsticanje nataliteta te s tim u vezi pokretanje inicijative za donošenje odluke o jednokratnoj isplati novčane naknade za svako novorođeno dijete s područja grada Zenice, Jasmin Hodžić od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno, te ćemo pratiti kada će početi isplata ove naknade.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!