Zenica: Projekti koji za cilj imaju podsticanje nataliteta

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica, održanoj 04. jula ove godine jednoglasno je usvojena inicijativa vijećnika Jasmina Hodžića za donošenje odluke o isplati jednokratne novčane naknade za svako novorođeno dijete.

Prirodni priraštaj se na području grada, ali i cijele BiH, posljednjih godina nalazi u silaznoj putanji, a ovo je jedan od načina da se to promijeni. U Zenici se godišnje rodi samo 1.100 beba, a mnoge općine u BiH već imaju usvojene odluke koje imaju za cilj poboljšanje nataliteta ili zadržavanja mladih u zemlji. Ako ne bude rebalansa, onda definitivno startamo od 2020. godine. Za zaposlene porodilje pomoć će iznositi 200 KM za prvorođeno dijete, 250 KM za drugorođeno, te 300 KM za treće i svako naredno dijete. Za nezaposlene porodilje pomoć će iznositi 250 KM za prvorođeno dijete, 350 KM za drugorođeno, te 500 KM za treće i svako naredno dijete.

Jasmin Hodžić, 08.07.2019.

Podsjećamo, Hodžić je i u maju 2017. godine najavio mjere i projekte s ciljem borbe “protiv bijele kuge”. Iste godine on je pokrenuo inicijativu za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koja je usvojena i realizira se već drugu godinu zaredom. U februaru ove godine, u svojstvu vijećnika  i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, Hodžić je pokrenuo i inicijativu za donošenje odluke o jednokratnoj isplati novčane naknade za svako novorođeno dijete s područja grada.

S obzirom na činjenicu da je budžet Zenice za 2019. godinu (60.672.190 KM, op.a.) jedan od najvećih u historiji grada, te da je Gradsko vijeće nedavno usvojilo novu odluku o komunalnim taksama, koja predviđa i dalje povećanje budžeta, smatram da će ova odluka biti lako provodljiva i da ćemo ovu inicijativu svi podržati.

Jasmin Hodžić, 19.02.2019.

Za dosadašnje aktivnosti na projektima koji za cilj imaju podsticanje nataliteta te s tim u vezi pokretanje inicijative za donošenje odluke o jednokratnoj isplati novčane naknade za svako novorođeno dijete s područja grada Zenice, Jasmin Hodžić od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno, te ćemo pratiti kada će početi isplata ove naknade.

(Istinomjer.ba)

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...Stanić se predomislio po pitanju vitalnog entitetskog interesa

Nakon što je Predsjedništvo BiH na svojoj 4. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike...