Neistina

Zemlje okruženja sporije od tvrdnji SBB-a

Savez za bolju budućnost BiH je danas izdao saopštenje u kojem je kritikovao Bakira Izetbegovića, te još jednom apostrofirao, prema njihovim riječima, nesposobnost Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH.

SBB će podržati smjenu Denisa Zvizdića, zato što ne izvršava obaveze na putu ka EU. Primjerice, sve zemlje regije su upitnik završile za dva mjeseca, a Zvizdić se i nakon devet mjeseci neuspješno bavi prevođenjem istog.

Saopštenje SBB, 15.08.2017.

Činjenica je da se procedura odgovaranja na upitnik Europske komisije odužila preko svake razumne mjere, te da je bila propraćena brojnim kontroverzama. Međutim, da li su ostale zemlje u okruženju bile ekspeditivne kao što tvrdi SBB?

Republika Hrvatska je svoj upitnik od Europske komisije dobila 10. jula 2003. godine, a svoje odgovore je Hrvatska je Europskoj uniji uručila tri mjeseca poslije, 9. novembra 2003. godine.

Kada je u pitanju Crna Gora, Europski komesar za proširenje Oli Ren je 22. jula 2009. u Podgorici predao predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću Upitnik koji je obuhvatio 2178 pitanja na 368 strana. Predsjednik Vlade CG M. Đukanović predao je 9. decembra 2009. u Briselu komesaru za proširenje EU O. Renu odgovore na Upitnik EK. Odgovori na Upitnik EK sastavljeni su u 12 knjiga na 4.433 strane. Dakle, Crnoj Gori je za odgovore trebalo nešto manje od pet mjeseci.

Republika Srbija je bila najekspeditivnija od zemalja u regionu kada je u pitanju odgovaranje na Upitnik EK. Komesar za proširenje Stefan Fuhle je Srbiji uručio upitnik 24. novembra 2010. a Srbija je svoje odgovore dostavila nešto više od dva mjeseca kasnije, 31. januara 2011. godine.

Iako je činjenica da Bosna i Hercegovina značajno kasni sa odgovorima u odnosu na zemlje regiona, nije istina da su sve zemlje regiona odgovorile na upitnik u roku od dva mjeseca.

SBB od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!