Neispunjeno

Izgradnja Centra za autizam u Tuzli nije okončana do oktobra 2020. godine

Sada već bivša Vlada TK-a 14. 8. 2019. godine prihvatila je Informaciju o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra, te se tom prilikom i obavezala da će “poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla”.

Kako je tada, pored ostalog, navedeno, imenovana je i interresorna radna grupa čiji je zadatak bio da do polovine septembra 2019. godine pronađe partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti, obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, odnosno Anexa sporazuma kojim će se regulisati eventualne izmjene i dopune, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austrija International. Na taj način bi se, nakon prikupljanja preostalih neophodnih novčanih sredstava, nastavak izgradnje Centra za autizam Tuzla mogao tehnički provesti.

Ukoliko se do navedenog roka ne pronađe partnerska organizacija, interresorna radna grupa će u saradnji s resornim ministarstvima za rad, socijalnu politiku i povratak, zatim zdravstva te obrazovanja i nauke poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona, 14. 8. 2019.

S tim u vezi, početkom decembra 2019. godine u Tuzli je potpisan ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam, a vrijednost tada ugovorenog posla bila je oko 200.000 KM.

“Čim se završi prva faza, bit će raspisan javni poziv na nastavak gradnje Centra, a finansijska sredstva su osigurana”, izjavio je tom prilikom ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK-a Admir Hrustanović.

Ubrzo nakon potpisivanja pomenutog ugovora, izgradnja Centra za autizam je nastavljena rekonstrukcijom krova, temelja i vanjskog dijela zgrade veličine 570 kvadratnih metara.

Da je polovinom juna 2020. godine prva faza izgradnje Centra za autizam u iznosu od 243.000 KM bila završena, ta da su time pokriveni grubi radovi, potvrdio je ministar Hrustanović, dodajući da je u toku i javni poziv za učešće opština za finansiranje jednog dijela projekta.

Taj javni poziv je raspisan na iznos od 450. 000 KM, gdje bi sa tim iznosom završili sve radove, i fine i grube što se tiče samog Centra za autizam. Sve osim opreme. Što se tiče samog iznosa sredstava, mi na računu imamo 381.000 KM, što znači da nam fali oko 70.00 KM. Mi smo neki dan poslali upite svim gradovima i opštinama Tuzlanskog kantona za pomoć da bi ta sredstva koja nam fale našli.

Admir Hrustanović, 19. 6. 2020.

Nakon što je obezbijeđeno 490.000 KM za okončanje projekta, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a 17. 7. 2020. godine sa predstavnicima Udruženja URDOSA potpisalo je ugovor o završetku radova na izgradnji prvog Centra za autizam u BiH. Kako je tom prilikom navedeno, ovaj dokument predstavlja i posljednju fazu radova na gradnji Centra, a završetak radova prognozirao se za oktobar, dok bi sam Centar trebao početi sa radom najkasnije početkom naredne godine.

Međutim, predsjednik Udruženja URDOSA Meho Sadiković, izjavivši da će ovo biti jedan od najljepših i najsavremenijih objekata ovakve vrste u Evropi, pored ostalog je potvrdio da su polovinom decembra 2020. godine radovi na Centru još uvijek trajali, a što je bilo jasno i iz priloga RTV Tuzlanskog kantona:

Što se tiče samih radova, sada smo u situaciji da je vanjski dio skoro završen. Imaju još nekoliko intervencija na podrumnim sistemima i septičkim jamama i na pločanju oko samog objekta. Unutarnji dio je sad u fazi krečejna, moleraji, onda parketi, instalacije od kupatila…

Meho Sadiković, 17. 12. 2020.

Mjesec kasnije, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, te predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović podnijeli su neopozive ostavke na svoje funkcije, a u skladu sa odlukom nove većine, za novog predsjednika Skupštine izabran je Slađan Ilić, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP). Za njegove zamjenice izabrane su zastupnice Vedrana Petrović iz SDP-a i Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Ubrzo nakon toga, 18. 1. 2021. godine, Ilić je, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Skupštine TK-a, u konsultaciji sa zamjenicima predsjednika, donio odluku o imenovanju kandidata na mjesto premijera Tuzlanskog kantona.

Tim povodom u prostorijama Skupštine je upriličeno svečano uručenje navedene odluke, prof. dr. Kadriji Hodžiću, mandataru nove Vlade Tuzlanskog kantona.

Služba Skupštine Tuzlanskog kantona, 18. 1. 2021.

S obzirom na to da radovi na izgradnji Centra za autizam u Tuzli nisu okončani do kraja oktobra 2020. godine, Istinomjer obećanju sada već bivše Vlade TK-a daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!