Radi se na tome

Nastavljeni radovi na izgradnji Centra za autizam u Tuzli

Vlada TK 14.08.2019. godine prihvatila je Informaciju o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra, te se i obavezala da će “poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla”.

Kako je tada pored ostalog navedeno, imenovana je i interresorna radna grupa čiji je zadatak bio da do 15. septembra ove godine pronađe partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti, obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, odnosno Anexa sporazuma kojim će se regulisati eventualne izmjene i dopune, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austrija International, kako bi se nakon prikupljanja preostalih neophodnih novčanih sredstava nastavak izgradnje Centra za autizam Tuzla mogao tehnički provesti.

Ukoliko se do navedenog roka ne pronađe partnerska organizacija, interresorna radna grupa će u saradnji s resornim ministarstvima za rad, socijalnu politiku i povratak, zatim zdravstva te obrazovanja i nauke poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona, 14.08.2019.

S tim u vezi, početkom decembra tekuće godine u Tuzli je potpisan Ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam, a vrijednost ugovorenog posla je oko 200.000 KM.

“Čim se završi prva faza bit će raspisan javni poziv na nastavak gradnje Centra, a finansijska sredstva su osigurana”, izjavio je tom prilikom ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK, Admi Hrustanović te dodao da se do aprila naredne godine očekuje završetak svih radova.

Ubrzo nakon potpisivanja pomenutog Ugovora, izgradnja Centra za autizam je nastavljena. Kako se navodi, trenutno je u toku rekonstrukcija krova, temelja i vanjskog dijela zgrade veličine 570 kvadratnih metara, a iz Urdosa, udruženja roditelja djece-osoba sa autizmom Tuzla, istaknuto je da bi prvi štićenici na 24-satnom tretmanu u ovom centru mogli biti već u septembru iduće godine.

Podsjećamo, Istinomjer je već pisao o do sada neispunjenim obećanjima zvaničnika iz ranijih saziva Vlade TK koja su se odnosila na izgradnju Centra za autizam u Tuzli.

Obzirom na dosadašnje aktivnosti u cilju izgradnje Centra za autizam, Istinomjer obećanju Vlade TK daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti implementaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!