Radi se na tome

Počela završna faza izgradnje Centra za autizam u Tuzli

Vlada TK 14. 8. 2019. godine prihvatila je Informaciju o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra, te se i obavezala da će “poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla”.

Kako je tada pored ostalog navedeno, imenovana je i interresorna radna grupa čiji je zadatak bio da do polovine septembra 2019. godine pronađe partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti, obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, odnosno Anexa sporazuma kojim će se regulisati eventualne izmjene i dopune, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austrija International, kako bi se nakon prikupljanja preostalih neophodnih novčanih sredstava nastavak izgradnje Centra za autizam Tuzla mogao tehnički provesti.

Ukoliko se do navedenog roka ne pronađe partnerska organizacija, interresorna radna grupa će u saradnji s resornim ministarstvima za rad, socijalnu politiku i povratak, zatim zdravstva te obrazovanja i nauke poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona, 14. avgust 2019.

S tim u vezi, početkom decembra 2019. godine u Tuzli je potpisan Ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam, a vrijednost tada ugovorenog posla bila je oko 200.000 KM.

“Čim se završi prva faza bit će raspisan javni poziv na nastavak gradnje Centra, a finansijska sredstva su osigurana”, izjavio je tom prilikom ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK, Admi Hrustanović.

Ubrzo nakon potpisivanja pomenutog Ugovora, izgradnja Centra za autizam je nastavljena rekonstrukcijom krova, temelja i vanjskog dijela zgrade veličine 570 kvadratnih metara, a iz Urdosa, udruženja roditelja djece-osoba sa autizmom Tuzla, istaknuto je da bi prvi štićenici na 24-satnom tretmanu u ovom centru mogli biti već u septembru 2020. godine.

Početkom aprila 2020. godine Meho Sadiković, predsjednik Udruženja “Urdosa” potvrdio je da se “s posebnim mjerama opreza” trenutno odvija rekonstrukcija i izgradnja Centra za autizam u Tuzli ali i da će proceduru formiranja javne ustanove usporiti pandemija novog koronavirusa:

Koronavirus je napravio veliki poremećaj u normalnom funkcionisanju u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, bez obzira na sva mobilna stanja u kojima trenutno djelujemo, u prilici smo nastaviti sa rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom pratećeg objekta.

Meho Sadiković, 4. april 2020.

Sadiković je tom prilikom obavijestio javnost da se, iako je prvobitno planirano da se izvrši rekonstrukcija spomenutog objekta, zbog njegove dotrajalosti moralo se odstupiti od osnovne verzije glavnog projekta.

Bili smo prinuđeni u cijelosti sruštiti drugi sprat zgrade i njen krov i to faktički ponovo izgraditi. Prizemlje i suteren su ostali u izvornom obliku, uz dodatno jačanje nosećih stubova i postavljanje novih ploča na podu. Ova prva etapa rekonstrukcije trebala bi biti uskoro završena, tako da će se stvoriti uslovi za unutrašnju rekonstrukciju i uređenje objekta.

Meho Sadiković, 4. april 2020.

Izrazivši svoje zadovoljstvo implementacijom ovoga projekta, Sadiković je 19. 6. 2020. godine izjavio da je prva faza rekonstrukcije okončana:

Evo sad prvi put možemo kazati da se nešto lijepo dešava kada je u pitanju Centar za autizam. Prva etapa izgradnje ovoga objekta upravo je završena. Prije 15 dana objavljen je i javni poziv, to jest tender za rekonstrukciju druge faze a to je tzv. završna faza Centra za autizam.

Meho Sadiković, 19. juni 2020.

Da je prva faza u iznosu od 243. 000 KM završena, ta da su time su pokriveni grubi radovi Centra za autizam potvrdio je i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, Admir Hrustanović dodajući da je u toku i javni poziv za učešće opština za finansiranje jednog dijela projekta.

Taj javni poziv je raspisan na iznos od 450. 000 KM gdje bi sa tim iznosom završili sve radove, i fine i grube šro se tiče samog Centra za autizam. Sve osim opreme. Što se tiče samog iznosa sredstava, mi na računu imamo 381. 000 KM što znači da nam fali oko 70 00 KM. Mi smo neki dan poslali upite svim gradovima i opštinama Tuzlanskog kantona za pomoć da bi ta sredstva koja nam fale našli.

Admir Hrustanović, 19. juni 2020.

Nakon što su obezbijeđeno 490 000 KM za okončanje projekta, Ministarsvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK 17. 7. 2020. godine sa predstavnicima URDOS-e potpisalo je Ugovor o završteku radova na izgradnji prvog Centra za autizam u BiH. Kako je tom prilikom navedeno, ovaj dokument predstavlja i posljednju fazu radova na gradnji Centra. Završetak radova prognozira se za oktobar dok bi sam Centar trebao početi sa radom najkasnije početkom naredne godine.

Podsjećamo, Istinomjer je već pisao o do sada neispunjenim obećanjima zvaničnika iz ranijih saziva Vlade TK koja su se odnosila na izgradnju Centra za autizam u Tuzli.

Obzirom na dosadašnje aktivnosti u cilju izgradnje Centra za autizam, Istinomjer obećanju Vlade TK daje ocjenu radi se na tome, te ćemo i dalje pratiti implementaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!