Ispunjeno

Završena prva faza sanacije tuzlanske nekropole stećaka

Nacionalni spomenik u Donjim Breškama u Tuzli bio je na listi odabranih lokaliteta za stavljanje na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Međutim, zbog lošeg stanja spomenik nije uvršten u konačan odabir zbog čega je, kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika Tuzla i pristupljeno izradi Projekta sanacije, restauracije i konzervacije tog lokaliteta. Prva faza, dugo najavljivane, sanacije nekropole stećaka u Breškama kod Tuzle okončana je u najavljenom roku.

Početkom aprila ove godine iz Zavoda je saopćeno da je završena prva faza projekta sanacije nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Historijsko područje – Nekropola sa stećcima u Starim kućama, Nikolići, Donje Breške, Grad Tuzla.

U četvrtak, 4. aprila 2019. godine je završena prva faza projekta sanacije nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Historijsko područje – Nekropola sa stećcima u Starim kućama, Nikolići, Donje Breške, Grad Tuzla. Radi se o nekropoli sa stećcima, na kojoj su 2010. godine kada je proglašena nacionalnim spomenikom bila evidentirana 23. stećka, od čega 2. sanduka, koja su za oko 20 m izdvojena od ostatka nekropole, na kojoj su smješteni stubovi različitih završetaka, lučno zasvođeni, s lučnim izbočenjem ili s ravnim završetkom širim prema gore. Stubovi su ukrašeni najčešće motivom križa, a potom i polumjesecom, jabukama, spiralama, kanelurama.

Zavod KHPN TK, 05.04.2019.

Podsjećamo, početkom ove godine predstavnici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Instituta za arheologiju Univerziteta u Sarajevu izvršili su obilazak terena nekropole sa stećcima na lokaliteu „Stare Kuće“ i tom prilikom najavili početak radova na sanaciji ovog nacionalnog spomenika.

Cilj posjete bio je uvid u stanje parcele i nekropole radi realizacije prve faze projekta „Sanacija, restauracija i konzervacija lokaliteta nekropola sa stećcima Stare kuće-Nikolići, Donje Breške, Tuzla“. U prvoj fazi bit će urađeni pripremni radovi koji obuhvataju precizno georeferenciranje, geofizička istraživanja, otvaranje testnih sondi, te probna čišćenja. Realizacija ovog projekta počet će tokom marta, a finansijsku podršku obezbjedio je Grad Tuzla.

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, 28.02.2019.

Nekropola sa stećcima na lokaliteu „Stare Kuće“, Nikolići, Donje Breške u Tuzli, koja je 2010. godine dobila status nacionalnog spomenika, čekala je godinama na svoje uređenje. Nakon godina odlaganja, gradske vlasti obezbijedile su finasijsku podršku za realizaciju Projekta sanacije nekropole koji je, kako je bilo i najavljeno, uradio Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Radovi na sanaciji nekropole započeli su 1. aprila 2019. godine, a kako je iz Zavoda za Istinomjer pojašnjeno “zbog vremenskih neprilika, radovi nisu mogli biti izvođeni tokom marta.”

Prva faza uglavnom predviđa arheološka istraživanja, a ista će ako vremenske prilike dozvole, Institut za arheologiju Univerziteta u Sarajevu završiti do početka slijedeće sedmice.

Semir Hadžimusić, Zavod KHPN TK, 02.04.2019.

U prvoj fazi sanacije, koja je okončna proteklih dana, urađeni su pripremni radovi koji obuhvataju: fotografiranje svih pojedinačnih stećaka i nekropole, pripremu terena za rad i pristup lokaciji na kojoj se nalaze stećci, čišćenje lokaliteta, utvrđivanje tačnog broja stećaka, njihove dimenzije, položaj, precizno georeferenciranje, definiranje oblika i dr. te geofizička istraživanja.

Za uspješno okončanu prvu fazu sanacije nekropole u najavljenom roku, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju projekta uređenja ovog lokaliteta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!