Analize

Zašto je ad hoc komisija formirana bez najavljenog nevladinog sektora?

Kada je u petak, 5. marta, na konferenciji za medije Vlade Federacije BiH najavljeno osnivanje ad hoc komisije za nabavku vakcina, najavljeno je da će i nevladin sektor, odnosno Transparency International BiH, biti dio tog tima. Ipak, tri dana kasnije, kada su obznanjeni članovi ove komisije, ova organizacija nije se našla u istoj.

Na konferenciji za medije Vlade FBiH, održanoj 5. marta 2021. godine, najavljeno je formiranje ad hoc tima koji će biti zadužen za pregovore s proizvođačima vakcina. Tada je najavljeno da će u tim biti imenovani predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predstavnici Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH) ispred nevladinog sektora.

I onda mi smo došli do drugog detalja koji nismo ovdje pomenuli, da smo mi formirali jednu ad hoc komisiju, sastavljenu od malo šireg spektra društvenog, koja ima zadatak da nabavi, danas će to već ići na odluku na Vladu, da ugovori i predloži Vladi nabavku vakcina. I ta komisija podrazumijeva širok spektar, evo tu je i profesor Kacila, sa Parlamenta će odbor za zdravstvo dati jednog člana, jednog člana ćemo uzeti iz Transparency Internationala, dva člana iz kantona, ministre zdravstva, možda dva najveća kantona, iz Vlade Federacije, Ministarstva finansija, iz Zavoda za javno zdravstvo koji je zakonom zadužen za imunizaciju i, naravno, Krizni štab Ministarstva zdravstva. Takva jedna ad hoc grupa će imati zadatak da izravno pregovara sa dobavljačima, ima autorizaciju Vlade Federacije…

Fadil Novalić, 5. 3. 2021.

Kako je Novalić rekao na konferenciji za medije u ponedjeljak, 8. marta, u petak su poslani zahtjevi institucijama i osobama za koje se smatra da trebaju učestvovati u tom ad hoc timu. Činjenicu da TIBiH nije dio tog tima Novalić je obrazložio ovako.

To je bio moj prijedlog da učestvuju u procesu, po vokaciji to što jesu, glede transparentnosti svih procesa. Mi smo njih pozvali pismeno, oni su odgovorili da oni to neće. Mi smo na Vladi danas rekli, ok, pozivamo ih da nadziru taj proces, bez obzira što nisu unutra, da ga s vana nadziru, jer oni inače to rade. Oni zapravo nisu želili da budu unutra, in, da li zbog njihovih tih regula, ne znam.

Fadil Novalić, 8. 3. 2021.

Da li je Transparency International odgovorio da oni neće biti dio tog procesa, pitali smo Ivanu Korajlić, direktoricu ove organizacije.

Ona nam je rekla da je da je TI dobio informaciju o formiranju ad hoc tima za nabavku vakcina par minuta pred početak konferencije za medije 5. marta, na kojoj je, zapravo, najavljeno da će ova organizacija biti dio tog tima. Istog dana, u kasnim poslijepodnevnim satima, prema TIBiH upućen je Zaključak o usvajanju informacije o održanom sastanku premijera Federacije BiH, predsjednika Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnih premijera i kantonalnih ministara zdravstva, kao i poziv za imenovanje predstavnika TIBiH u radu ad hoc tijela. Kako nam je rečeno, Transparency International jeste ovoren za saradnju, ali da bez informacija o ulozi organizacije u tom tijelu ne mogu obavezati za imenovanje svog člana u tom tijelu.

Bez detaljnih informacija o ciljevima, načinu rada i samom mandatu radne grupe nismo bili u mogućnosti se obavezati niti delegirati predstavnike. Materijali koje smo dobili nisu sadržali informacije o ulozi TIBiH, koje su ključni preduslov za donošenje odluke o učešću TIBiH u radu bilo kojeg tijela. Mi smo u svom dopisu prema Vladi Federacije naglasili da TIBiH stoji na raspolaganju za saradnju i praćenje procesa nabavke vakcina i osiguranje transparentnosti i regularnosti ovog procesa, ali u isto vrijeme neophodno je osigurati i transparentnost osnivanja i funkcionisanja pomenutog ad hoc tijela.

Ivana Korajlić, direktorica TIBiH, 9. 3. 2021.

U ponedjeljak, 8. marta 2021. godine, Vlada Federacije BiH je na hitnoj sjednici potvrdila formiranje tima koji će uime Federacije BiH s proizvođačima pregovarati nabavku vakcina. Njihov posao trebao bi biti završen u četvrtak, 11. marta.

U četvrtak, u 10 sati, kada će biti održana sjednica Vlade FBiH u Mostaru, ova ad hoc grupa, preko Zavoda za javno zdravstvo, za tu sjednicu 11. 3. treba da dostavi prijedlog ugovora o nabavci vakcina koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip vakcine i količinu.

Fadil Novalić, 8. 3. 2021.

Nakon što predstavnici vlasti u Federaciji BiH mjesecima nisu pokretali proces direktne nabavke, često navodeći strah od eventualnog procesuiranja kao uzrok tome, kao i insistiranje da se nabavka vakcina treba riješiti na nivou države Bosne i Hercegovine, u manje od sedam dana najavljeno je formiranje ad hoc komisije. Ista je formirana i trebala bi do četvrtka ujutro da ispregovara sa dobavljačima i dostavi prijedlog ugovora Vladi FBiH. Međutim, činjenica ostaje da pri formiranju ad hoc tima čak ni oni pozvani da učestvuju u njemu nisu bili upoznati sa ciljevima i načinom rada tog tijela, koje u kratkom roku treba da donese važnu odluku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!