Neispunjeno

Zagorčić: Vjetroparka Podveležje još nema na vidiku

Amer ZagorcicInformaciju o skorom početku radova potvrdio je i resorni županijski ministar gospodarstva Amer Zagorčić.

“Elektroprivreda BiH ima koncesiju za vjetroelektrane i 15. siječnja imaju sastanak s Nijemcima, koji bi trebali biti kooperanti u svemu tome, i nakon toga će s nama potpisati tijek aktivnosti i aneks ugovora koji je predviđen. To bi sve nekad na proljeće trebalo krenuti s aktivnostima”, rekao je Zagorčić.

(Bljesak.info, 09.01.2012.)

Komentar:

Početkom 2012. godine, ministar privrede HNK, Amer Zagorčić, rekao je kako će na proljeće te iste godine početi aktivnosti na izgradnji vjetroparka u Podveležju, no to se nije dogodilo.

Odluku o gradnji ovih vjetroelektrana donijela je Vlada FBiH u prošlom sazivu još 2010. godine, ali aktivnosti na realizaciji ovog projekta su započele dosta kasnije. Tako je Vlada FBiH u aktuelnom mandatu tek u junu 2013. godine podržala inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod njemačke banke za obnovu Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) osiguraju sredstva za realizaciju projekta „Vjetropark Podveležje” u iznosu od 65 miliona eura. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu i projektu između Bosne i Hercegovine i Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) za realizaciju ovog projekta usvojen je u oktobru iste godine.

Aneks ugovora o koncesiji između Vlade HNK i JP Elektroprivreda BiH potpisan je u julu 2012. godine, a tada je najavljeno i kako će kompletan projekat biti završen do kraja 2014. godine. Međutim ako pogledamo status projekta na zvaničnoj stranici EP BiH, jasno se vidi da se još uvijek obavljaju samo pripremni radovi, a početak izgradnje je prema tim informacijama planiran u ovoj godini, dok je početak rada planiran za 2015. godinu.

Tender za izgradnju ovog objekta je raspisan u aprilu 2011. godine, ali je on ubrzo i stopiran. Iako je raspisivanje novog tendera za izgradnju ove vjetroelektrane bilo najavljeno za prvi kvartal ove godine, ni to se nije desilo.

Dakle, jasno je da se od samog početka kasnilo sa aktivnostima na izgradnji vjetroparka u Podveležju, kao uostalom i sa izgradnjom ostalih planiranih vjetroelektrana u BiH. S obzirom da je aktivnosti na izgradnji ovih vjetroelektrana ministar privrede HNK najavio za proljeće 2012. godine, a da gradnja nije započela ni do danas, možemo zaključiti i da je njegovo obećanje ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!