Smjernice za sanaciju zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” do kraja augusta

U Banjaluci je u utorak 23. jula održan sastanak predstavnika gradskih i institucija Republike Srpske (RS) na kojem se razgovaralo o definisanju mjera za sanaciju kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” nakon kojeg je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenka Golić najavila je skoro rješenje ovog problema, kao i da je u tu svrhu formiran ekspertski tim.

U narednih sedam dana ekspertskom timu biće dostupna sva potrebna infrastruktura.”

Srebrenka Golić, 23.07.2019.

Ministrica je takođe dodala i da će za mjesec dana biti poznate smjernice za dalje postupanje.

Kako su za portal Buka potvrdili iz Inspektorata RS, po nalogu republičke vodne inspekcije u Poslovnoj zoni “Incel”, 02. augusta 2019. godine je uzeto pet uzoraka podzemnih voda za potrebe ispitivanja prisustva polihrorovanih bifenila (PCB), teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika, a uzorkovanje i analize obavila je laboratorija “Institut za vode” iz Bijeljine.

Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode IV i V klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone “Incel” u proteklih 30-40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka rada Incela. Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.”

Inspektorat RS, 09.08.2019.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će smjernice za postupanje u vezi sanacije kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci biti izrađene do kraja augusta, a obećanje ministrice Golić, s obzirom da su izvršene najavljene analize, ocjenjujemo sa radi se na tome. 

(Istinomjer.ba)

 

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...