Analize

Za godinu dana, partije na vlasti u RS ispunile dva predizborna obećanja

vlada rsU prvoj godini aktuelnog mandata, partije koje su formirale vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP RS) započele su rad na 105 od 458 obećanja koje su dale u svojim izbornim programima, dok se značajniji progres bilježi u ispunjavanju tek 21 obećanja. Obećanja u kojima nije bilo nikakvog napretka i u ovom mandatu su najbrojnija i ima ih 432.

Pojedinačno, najlošiji rezultat u ispunjavanju svojih obećanja ostvario je DNS, koji ima tek 2% obećanja sa velikom vjerovatnoćom ispunjenosti do kraja mandata, a čak 83% obećanja kod kojih je ta vjerovatnoća slaba. SNSD i SPRS su ostvarile sličan rezultat, te obje partije imaju oko 7% obećanja sa velikom i 60% obećanja sa malom vjerovatnoćom za ispunjenost do kraja mandata.

Nema značajnijih razlika u progresu ispunjavanja predizbornih obećanja partija na vlasti u RS u različitim oblastima. Nešto bolji rezultat u odnosu na druge oblasti zabilježen je u oblasti ekonomije, u kojoj 6% obećanja ima veliku vjerovatnoću ispunjenosti do kraja mandata, te u oblasti socijalne politike (5%) i obrazovanja (4%). Socijalna politika ujedno je i oblast sa najvećim procentom nezapočetih obećanja (88%), a za njom slijede oblasti zdravstva i pravne države (po 86%). U oblastima zdravstva, pravne države i spoljne politike nije zabilježeno nijedno obećanje kod kojeg je postignut značajniji progres.

 

Detaljan prikaz progresa u ispunjavanju predizbornih obećanja u Republici Srpskoj možete pročitati ovdje:

Izvještaj o progresu u ispunjavanju predizbornih obećanja partija na vlasti u RS u mandatu 2014-2018.

 

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!