Ispunjeno

Vlada RS provodila projekte zapošljavanja u 2015. godini

Krajem aprila prošle godine Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske najavilo je Operativnim planom zapošljavanja za 2015. godinu zapošljavaje 3.109 osoba. Kako je tada rekla pomoćnica ministra rada, Mira Vasić, za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja predviđeno je 10,3 miliona KM.

vlada rs

“Planirano je da budu realizovani projekti podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u privredi, zapošljavanju lica koje imaju više od 45 godina, podrške zapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca “Zajedno do posla”, te zapošljavanja Roma”.

Mira Vasić, pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite

(Nezavisne novine, 29.04.2015.)

Akcioni plan zapošljavanja Vlada RS je usvojila 9. marta prošle godine, dok je plan za njegovu realizaciju usvojen 23. aprila 2015. godine. Tada je zaključeno kako će projekte zapošljavanja provoditi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, a početak njihove realizacije je najavljen za drugo tromjesečje 2015. godine. Kako je i u razgovoru za nezavisne novine nekoliko dana kasnije rekla pomoćnica ministra rada, Mira Vasić, javni poziv za poslodavce i nezaposlena lica objavljen je 04. maja prošle godine.

Početkom jula iste godine objavljeno je da su odobrena sredstva za zapošljavanje 2.776 osoba kroz tri projekta: Projekat podrške zapošljavanju u privredi (1.585 osoba); Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca „Zajedno do posla“ (555 osoba); Projekat podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti (640 osoba).

Tokom 2015. godine kroz projekat zapošljavanja Roma zaposlene su 44 osobe i to, 31 kod poslodavca, dok je 13 osoba dobilo sredstva za samozapošljavanje.

Dakle, kroz ova četiri projekta u 2015. godini zaposleno je ukupno 2.807 osoba, na šta je utrošeno ukupno 10.933.000.

S obzirom na sve navedeno možemo zaključiti kako je Vlada RS ispunila obećanje o programima zapošljavanja u ovom entitetu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!