Ispunjeno

Vlada Posavskog kantona izjednačila naknade zaposlenim majkama

marijan klaicPremijer Posavskog kantona, Marijan Klaić sredinom augusta ove godine najavio je da će Vlada ovog kantona ukloniti diskriminaciju porodilja donošenjem Uredbe o porodiljnim naknadama svim zaposlenim majkama.

„Kao dužnosnik Vlade Županije Posavske i kao čovjek koji sam cijeli život proveo na ovom prostoru i sa ovim ljudima, ne mogu dopustiti da jedno dijete nezaposlene majke primi 1.000 KM ukupne pomoći od županije godišnje, što je došlo na svijet, a da proračun te iste županije plaća za neko drugo dijete i do 30.000 KM godišnje. A ono što je najgore jeste to da upravo oni koji imaju najviša primanja, a to su uposleni u pojedinim javnim poduzećima, putem pohlepnih tužbi, potražuju od proračuna Županije Posavske i do 50.000 KM godišnje za samo jednu svoju porodilju“, kazao je Klaić. (14.08.2015.)

U drugoj polovini septembra, Vlada Posavskog kantona usvojila je Uredbu koja na jedinstveni način regulira pitanje porodiljnih naknada zaposlenim majkama.

„Iznos od 80 % plaće, koji od sada jamči Vlada Županije Posavske, svakoj zaposlenoj porodilji u trajanju od 12 mjeseci, glavni je poticaj majkama da od sada hrabro koriste plaćeni porodiljni dopust i odluče za rađanje, ali i glavno jamstvo vraćanja majki na posao na kojem su radile nakon isteka godine dana“, pojasnio je predsjednik Vlade Posavskog kantona Marijan Klaić nakon održane sjednice.

S obzirom je Uredba o porodiljnim naknadama usvojena za nešto više od mjesec dana od kada ju je Klaić najavio, njegovo obećanje Istinomjer ocjenjuje kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!