Vlada KS krši Zakon koji je usvojila pola godine ranije

Vlada KS prošle sedmice donijela je odluku prema kojoj mjesečna naknada za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iznosi 720 KM. Ništa ne bi bilo sporno da ista Vlada samo pola godine ranije nije usvojila “Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i drugih ustanova čiji je osnivač kanton”, a kojim je ova naknada ograničena na polovinu prosječne plaće.

vlada-ks

Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS usvojen je jednoglasno u Skupštini KS, 29. februara ove godine. Članom 8. ovog Zakona je utvrđeno da mjesečna naknada za rad predsjednika upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća može iznositi do 50 posto prosječne plaće u FBiH, dok je za članove tih odbora najviša utvrđena naknada ne smije biti veća od 40 posto od prosječne neto plate.

Premijer KS, Elmedin Konaković tada je izjavio:

Svjesni smo da njime ne možemo riješiti sve probleme ali  krećemo u tom pravcu. Imamo načina i alata da pratimo rad preduzeća i instittucija u javnom sektoru. Pred direktore smo postavili jasne zadatke i ciljeve, pratit ćemo i analizirati njihovo ostvarivanje. Svi koji budu dobro radili i unapređivali poslovanje biće svakako vrednovani za to”

Elmedin Konaković, 29.02.2016.

Međutim, pola godine kasnije Vlada je, mimo ranije usvojenog zakona, usvojila odluku kojom je naknada predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS utvrđena na iznos od 720 KM, što je daleko više od polovine prosječne plaće u FBiH koja u junu, prema podacima FZS iznosila 834 KM. Istom odlukom također je definisano da članovi upravnog odbora Zavoda imaju naknadu od 600 KM.

S obzirom da je Vlada KS usvojila spornu Odluku kojom je praktično prekršen ranije usvojeni Zakon koji je definisao visinu naknada za učešće u radu u upravnim odborima javnih preduzeća u KS, ovaj potez možemo ocijeniti kao nedosljedan.

istinomjer.ba

Nedosljednost SNSD: Popis stanovništva iz 2013. sada im je “bliži”

Oktobarski Opći izbori 2018. i formiranje vlasti u BiH i dalje su jedna od najvažnijih tema na bh. političkoj sceni. S...

Dodik ipak fizički prisutan u Sarajevu i bez zastave RS

Nakon što je otkazao konsultacije sa parlamentarnim političkim partijama na kojima se trebalo razgovarati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, zbog neisticanja zastave RS u sali...Razgovor sa SDA za Kojovića više nije “gubitak vremena”

“Ohrabrujući razgovore političkih stranaka, jer je to politička kultura”, Predrag Kojović je nagovijestio promjenu stava kada su razgovori sa SDA u pitanju. Izrazivši nadu “da su i drugi...