Analize

Vlada KS ekspertska ili ne?

Vlada KS
Vlada KS

Nakon što je krajem septembra u Skupštini KS izglasano nepovjerenje Vladi KS na čelu sa Fikretom Musićem, prošle sedmice formirana je nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa SDA. U Vladi KS, koja je najavljena kao ekspertska, učestvuje još šest stranaka (SDU, BPS, BOSS, NSRZB, SBB i NP BiH) i jedan nezavisni ministar, a na njenom čelu će naredne dvije godine biti Suad Zeljković (SDA). Prije nego je formirana u javnosti se moglo čuti kako će u sastav Vlade ući i Naša stranka no to se nije desilo, kako objašnjavaju u ovoj stranci, upravo iz razloga što novoformirana Vlada, prema njima – nije ekspertska. Vlada je formirana tjesnom većinom sa 18 glasova za, 15 glasova protiv i jednim suzdržanim glasom, upravo onim Naše stranke i njihovog poslanika Peđe Kojovića. Ako se uzme u obzir da ovu Vladu sada čini 7 stranka prilično različite orjentacije, biće interesantno pratiti njen budući rad na ispunjavanju zadatog cilja iz Zeljkovićevog ekspozea, da će raditi na razvoju Kantona i da se može očekivati „ekonomski pomak“.

Iz SDU i SDA su bili i najglasniji u izjavama kako će novu Vladu činiti eksperti, a novoizabrani ministar sigurnosti i predsjednik SDU-a je otišao toliko daleko da je najavio kako njegova stranka neće učestvovati u Vladi koja neće biti sačinjena od eksperata te da će u tom slučaju tražiti raspuštanje skupštine.

„ Na žalost nismo naišli na podršku za ovaj naš prijedlog niti od tadašnje pozicije niti od opoziicije, te smo kao odgovoran politički subjekt izabrali da enormne probleme u Kantonu Sarajevo rješavamo kroz jedini mogući perostali pristup, kroz sastavljanje nove parlamentarne većine. Mi smo princip ekspertne vlade utvrdili kao uslov za učešće u vlasti i insistirali na njemu tokom pregovora o novoj skupštinskoj većini, ja lično smatram da je ova vlada u odnosu na bivšu zaista većim djelom bazirana na ekspertima iz pojedinih oblasti. Po mom mišljenju titule i zvanja su zaista jedan temelj sa kojeg se može vrlo kvalitetno i efikasno poboljšati bilo koji segment izvršne vlasti, ali rad i konkretne aktivnosti, te dokazivanje ekspertize upravo kroz rad, ipak ima blagu prednost uz dužno poštovanje prema titulama i zvanjima. SDU BiH i ja lično ostajemo i dalje pri svom stavu da ukoliko rad ove Vlade ne bude zadovoljavo najviše kriterijume u svim segmetnima i resorima da je potrebno raspustiti skupštinu i raspisati prijevremene izbore u Kantonu Sarajevo“, rekao je za Istinomjer novoizabrani ministar sigurnosti Nermin Pećanac.

Sa druge strane, Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS kaže da je suzdržan bio iz razloga što se njegova stranka našla između dva politička bloka „od kojih ni jedan nije zaslužio podršku“.

“SDP-ove vlade, ni prva sa SDA ni druga sa SBB-om nije uspjela ni načeti ozbiljne probleme koje su SDA i SBiH ostavili iza sebe u Kantonu Sarajevo. Podjela izbornog plijena i promjena partnera u vlasti je dominirala radom Vlade, a time i skupštine, u prve dvije godine. Komunalna, socijalna i urbanistička pitanja su, iako goreća, gurana pod tepih ili kozmetički tretirana. Grad je sve opasniji za život, gradski prevoz je pred kolapsom, redukcije vode uobičajeno stanje. Pomalo apsurdna ironija je da takvu Vladu smijene oni koji su te probleme najvećim dijelom i kreirali”, kaže Kojović za Istinomjer.

Prema njegovim riječima u novoj Vladi sjede samo rijetki eksperti, te stoga je I to bio razlog da bude suzdržan prilikom glasanja u Skupštini o imenovanju nove Vlade KS.

“Prof. Marjanović, pa i ministar Šarić bi vjerovatno imali mjesto u jednoj takvoj vladi, ali ni premijer ni ostatak njegovog tima ne bi”, dodaje Kojović.

Da li je i koliko nova kantonalna Vlada zaista ekspertska, ostavljamo vam da prosudite iz biografija koje su novoizabrani ministri priložili Skupštini KS. Tim Istinomjera donosi pregled najzanimljivijih detalja iz dosadašnjeg rada ministara/ki u Vladi KS koja je formirana 21. novembra:

Suad Zeljković, Premijer (SDA)

Suad Zeljković (1960) prije nego je imenovan na ovu poziciju je obavljao funkciju direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane, u kojem je zaposlen od 2003. godine. Prethodno je od 1985. godine radio u Energoinvestu. U svojoj biografiji navodi da postdiplomski i magistarski rad, koje je položio u periodu između 2005. i 2008. godine.

Velida Memić, ministrica pravde i uprave KS-a (SDA)

Pravni fakultet u Sarajevu završila je 1983. godine, a u februaru 1992. godine položila je i ispit sudije za prekršaje, a pravosudni ispit 2001. godine. Od 1991.do 2007. godine radila je na mjestu sudije za prekršaje i predsjednika suda u Općinskom sudu za prekršaje Ilidža, nakon čega u Općini Ilidža radi na mjestu šefice stručne službe Općinskog vijeća i Općinskog načelnika. Radila je i u Ambasadi BiH u Zagrebu od 1993. do juna 1994. godine, nakon čega odlazi u Generalni Konzulat u Istambulu gdje ostaje do 1996. godine. Radila je i u preduzeću UTP “Banja Kiseljak” gdje je pet godina bila šef službe te u UPI “Poljoprivrednik” Derventa.

Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša (SBB)

Zlatko Petrović je ostao obavljati dužnost ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša. Pravni fakultet završio je u Sarajevu 1981. godine, a pravosudni ispit je položio 1988. godine. Od 1982. do 1985. godine radi kao pravnik u RO “Olimpijada” Sarajevo– ZOI 84. Od 1985 do 1987 godine radi u Teritorijalnoj odbrani, a od 1988. do 1992. godine radi u Vojnom sudu i Tužilaštvu u Sarajevu. Za vrijeme rata angažovan je u 1. Korpusu Armije RBiH, dok nakon rata do 2001. godine radi kao samostalni advokat. Poziciju ministra prostornog uređenja obavlja u Vladi FBiH od 2001. do 2006. godine, a do 2012. godine je ponovo radio kao samostalni advokat.

Čedomir Lukić, ministar stambene politike (SDA)

Lukić je po zanimanju diplomirani inžinjere arhitekture. U preduzeću ‘Javor’ radio je od 1975, a nakon toga od 1979. do 2004. godine je radio za Urbanistički zavod BiH, a nakon toga od 2004. do 2006. godine radi kao savjetnik premijera KS.

Muhamed Kozadra, ministar finansija (SDA)

Muhamed Kozadra, studirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 80-ih godina je radio kao profesor u Ekonomskoj školi u Rogatici. Od 1989. godine radi kao privatnik u sektoru proizvodnje, trgovine i transporta, a nakon rata od 1996. do 2000. godine obavlja funkciju načelnika Općine Vogošća. Nakon toga obavlja više funkcija u Općini Vogošća, a ministar finansija je bio i u jednom ranijem sazivu Vlade KS.

Jusuf Bubica, ministar saobraćaja (BPS)

Jusuf Bubica (1947) je diplomirani građevinski inžinjer. Dugi niz godina je radio u GP Put, a nekoliko godina je vodio projekte ove firme u Keniji. Trenutno je na poziciji generalnog direktora Alpine Investment d.o.o.

Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova (SDU)

Pećanac je po zanimanju dipl. Pravnik, a prvi posao obavlja u sarajevskoj firmi UNIMA na poslovima normativnih djelatnosti i sudskog zastupanja. Po povratku sa odsluženja vojnog roka dobija posao u Magrosu, a bio je član Bosnafolklora. Prije rata je radio u Općini Stari Grad, a maju 1994. godine dobija mandat u Skupštini Kantona Sarajevo. Posao ministra unutrašnjih poslova KS obavlja i 2001. godine, a jedno vrijeme je bio i premijer KS, a kao poslanik je imao mandate u skupštini Grada, Kantona i Federacije BiH.

Emir Hrenovica, ministar privrede (NSRzB)

Emir Hrenovica (1951) diplomirao na PMF-u u Sarajevu 1977. godine stekavši znanje dipl. ing. kemije i tehnologije. Radio je u Unisu, te u JP PTT saobraćaja u BiH. Prije sedam godina, proglašen je za najmenadžera u jugoistočnoj Evropi.

Eldan Lokmić, ministar zdravstva (BOSS)

Eldan Lokmić ( 1961) diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij socijalne medicine i organizacije zdravstva upisao je 1988. godine, dok je školu zdravstvenog menadžmenta završio je u Njemačkoj. Radio je kao ljekar pripravnik u Mostaru, a 1989. godine otvara privatnu ljekarsku praksu. Do 1995. bio je načelnik saniteta pri Ministarstvu odbrane, da bi po tom otišao na poziciju generalnog direktora Centra za rehabilitaciju Reumal u Fojnici. Dva puta je proglašen za najmenadžera u BiH i jugoistočnoj Evropi.

Damir Marjanović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade (Nezavisni ministar)

Damir Marjanović (1974) za ministra je predložen od sada nezavisne skupštinske zastupnice Hanke Vajzović. Marjanović je stručnjak na polju genetike, docent doktor bioloških nauka, vanredni profesor, sudski vještak za forenzičku medicinu, istraživač, naučni savjetnik, te član brojnih međunarodnih naučnih udruženja. Damir Marjanović je i šef Laboratorija za forenzičku genetiku te predsjednik Naučnog vijeća Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu. Prošle godine dobio je i nagradu “Naučnik godine 2011”. Objavio je 134 naučna i stručna rada, te je autor i koautor šest knjiga.

Ivica Šarić, ministar kulture i sporta (SDA)

Ivica Šarić (1952) po zanimanju je akademski muzičar. Prvo radi u školi nakon čega dojija angažman u Operi Narodnog pozorišta u Sarajevu . Poziciju Ministra culture I sporta u Vladi KS je već obavljao u mandatu od 2002. do 2006. godine, a drugi put u aktuelnom mandate od 2010. godine. U međuvremenu je bio na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Grada Sarajeva. Dobio je dvije šestoaprilske nagrade te priznanja Isa-beg Ishaković.

Muamer Bandić, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice (Novi pokret BiH)

Muamer Bandić (1975) završio je Pravni fakultet u Sarajevu, a trenutno radi na magistarskom radu. Kao volonter 2007. godine prvo radi u Općinskom sudu u Sarajevu, a nakon toga do imenovanja na poziciju ministra kao sekretar Sedme osnovne škole na Ilidži.

Asim Džambasović, ministar za boračka pitanja (BPS)

Asim Džambasović (1949) je penzionisani general, a po zanimanju, kako navodi i u biografiji je „profesionalni oficir“. Vojnu i Komandno-štabnu akademiju završio je u Beogradu, a do rata je komandovao jedinicama u Sloveniji, Lukavici i Han Pijesku u BiH. Organizovao je Teritorijalnu odbranu na području Konjica, a od juna 1992. Godine je u štabu ARBiH u Visokom. Do oktobra 1995. godine je bio na poziciji načelnika Operativne uprave Generalštaba Armije BiH.

Pitajte Istinomjer!