Ispunjeno

Počelo intenzivnije testiranje na COVID – 19 u KS

Tokom redovne konferencije za medije Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, prof. dr. Aida Pilav, najavila je u nedjelju, 19. aprila da “slijedi faza šireg pristupa testiranja na COVID-19 / SARS-CoV-2.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, “na pitanja o povećanju broja testiranja u KS, dr. Pilav je podsjetila da su laboratorije koje provode testiranja certificirane u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to su nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva”.

U KS dvije laboratorije imaju te certifikate za ova testiranja, a to su Institut na mikrobiologiju KCUS-a, koji je akreditiran od Svjetske zdravstvene organizacije, te laboratorija Veterinarskog fakulteta. (…) U pripremi je okvir za povećanje broja testiranja. Vjerovatno će se ići na kombinaciju testiranja pomoću brisa i testiranja prema uzorku krvi. U ovoj fazi su značajna ova testiranja iz krvi, jer ulazimo u drugi mjesec provođenja jakih zdravstvenih mjera. Sada, pored praćenja oboljelih i testiranja kod osoba koji pokazuju simptome bolesti, dolazimo u fazu kada moramo imati širi pristup da vidimo koliko je naše stanovništvo došlo u kontakt sa virusom. To znači da bi počeli tragati za tim asimptomatskim kliconošama, kako to predviđa i sama struka.

Aida Pilav, 19. april 2020.

Dva dana kasnije, Pilav je javnosti saopštila da je započelo intenzivnije testiranje zdravstvenih radnika i njegovatelja u domovima za stara i iznemogla lica.

Što se tiče intenzivnijeg testiranja, ono što smo mi namjeravali još prošle sedmice, a počelo tokom ove sedmice, jeste testiranje zdravstvenih radnika i njegovatelja u domovima za stara i iznemogla lica, kao i u ustanovama za socijalnu zaštitu. Jučer je testirano 35 zdravstvenih radnika i njegovatelja u Gerontološkom centru i svi su negativni na prisustvo koronavirusa. Pored toga, provedeno je testiranje tri štićenika i još jednog uposlenika koji nije zdravstvene struke. U Gerontološkom centru su trenutno tri osobe u samoizolaciji, u kućnim uslovima, obzirom da su bili u bliskom kontaktu sa jednom zaraženom osobom koja je štićenik ovog centra. U toku je testiranje 20 štićenika. Testiranje zdravstvenih radnika i njegovatelja će se nastaviti u svim domovima za stara i iznemogla lica i ustanovama socijalne zaštite, a provode ih timovi Doma zdravlja KS.

Aida Pilav, 21. april 2020.

Na press konferenciji Kriznog štaba KS, 27. aprila, saopšteno je da je “ukupno do sada u Kantonu urađeno 3.497 testova na novi koronavirus”. Broj testiranih u KS u vrijeme kada je Aida Pilav najavila masovnije testiranje, odnosno u periodu od 31. januara do 18. aprila 2020. godine, iznosio je 2.111 osoba. To znači da je u proteklih 9 dana u KS na COVID – 19 testirano 1.386 osoba, što je značajno povećanje u odnosu na prethodni period.

S obzirom na činjenicu da je došlo do povećanja broja testiranja na COVID-19 / SARS-CoV-2 u Kantonu Sarajevo, Istinomjer će obećanje predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, Aide Pilav ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!