Socijalna politika: više od pola obećanja nezapočeto

Oblast socijalne politike je tradicionalno druga najveća oblast (nakon ekonomije) kada su u pitanju predizborna obećanja političkih partija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Taj trend se nastavio i u ovom mandatu.

Partije koje čine vlast u ovom entitetu (SDA, HDZ i SBB) su u svojim programima za Opšte izbore 2014. godine ukupno dale 93 obećanja u ovoj oblasti.

Na polovini mandata, situacija je sljedeća: od 93 obećanja, tek jedno je ispunjeno u potpunosti, 22 su ocijenjena ocjenom u progresu, 14 je započetih, 1 obećanje je prekršeno, 53 nisu započeta, a 2 obećanja su ocijenjena kao neutemeljena.

Dakle, ukoliko govorimo o vjerovatnoći ispunjenja obećanja, njih 23 (25%) se nalazi u kategoriji visoke vjerovatnoće ispunjenosti, 14 (15%) u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok se 56 ili 60% nalazi u kategoriji slabe vjerovatnoće ispunjenosti.

Kada su u pitanju partije, SDA ima najviše obećanja u ovoj oblasti, njih 61, od kojih je 1 ispunjeno, 13 u progresu, 8 započetih, 1 prekršeno, 37 je nezapočetih i 1 neutemeljeno. Druge dvije partije su dale značajno manje obećanja, pa je tako na drugom mjestu SBB sa 20 obećanja (6 u progresu, 4 započeta, 9 nezapočetih i 1 neutemeljeno), dok je treći HDZ sa tek 12 obećanja iz ove oblasti (3 u progresu, 2 započeta i 7 nezapočetih obećanja).

Dakle, pogledajmo  neka od najzanimljivijih obećanja koja su dobila pozitivne ocjene na dvogodišnjem monitoringu.

Ispunjeno je obećanje o uspostavi registra branitelja (SDA), dok su u progresu obećanja o alternativnim smještajima za djecu bez roditelja (HDZ i SDA), budući da je nedavno usvojen Zakon o hraniteljstvu u FBiH, te obećanja sve tri partije vezane za reformu penzionog sistema, za koju je potrebno još da se usvoji novi Zakon o PIO u Domu naroda, a u proceduri su i zakoni koji omogućavaju dobrovoljno penziono osiguranje.

Kao započeta su ocijenjena obećanja SDA o ukidanju neoporezivih dijelova plate (topli obrok i sl.), te smanjenja tereta na platu ispod 50%, budući da se trenutno između ESV i Vlade FBiH vodi dijalog vezano za Zakone o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima. Kada su u pitanju ova obećanja, ona su ocijenjena kao započeta zbog toga što se trenutno još vodi dijalog i ovi zakoni su u prednacrtu, ali ukoliko se oni usvoje u oblicima koji su isplivali u javnost, nije isključeno i da SDA prekrši svoja predizborna obećanja.

Pozitivnim ocjenama su ocijenjena i obećanja vezana za porast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti.

Već od ranije je poznato da je SDA prekršila obećanje o socijalnom dijalogu sa partnerima prilikom usvajanja Zakona o radu, a neka od bitnih nezapočetih obećanja se odnose na usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, formiranje Fonda za poticanje omladinskog preduzetništva, rješavanja pitanja sa obrazovnim procesom Bošnjaka u Republici Srpskoj, te besplatnu dodjelu građevinskog zemljišta za osobe čiji su domovi nastradali u poplavama.

Ono što se kao zaključak može reći za oblast socijalne politike je da je u ovoj oblasti napravljeno nekoliko značajnih pomaka usvajanjem (ili puštanjem u proceduru) nekoliko bitnih sistemskih propisa, te aktivnostima na smanjenju nezaposlenosti u FBiH. Međutim, moraju se naglasiti i dvije negativne stvari. Prva je svakako činjenica da se više od polovine (60%) obećanja nalazi u kategoriji slabe vjerovatnoće ispunjenosti. Drugi problem je činjenica da su se BiH političari nakon izbora 2014. godine umjesto svojih programa odlučili implementirati Reformsku agendu, koja i nema previše dodirnih tačaka sa njihovim programima, te takvo ponašanje može rezultirati i kršenjem obećanja datih u predizbornoj kampanji (usvajanje Zakona o radu, te potencijalno kršenje obećanja vezanih za smanjenje nameta na ispod 50% plate).

(istinomjer.ba)

Polovičan rezultat gradonačelnika Bijeljine na polovini mandata

U dvije godine mandata Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, provođene su aktivnosti na ispunjavanju više obećanja...

Dvije godine mandata Gradske uprave Banja Luke

U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 108 obećanja, od kojih je za dvije godine uspio ispuniti njih devet, “u progresu” je njih 42, a...


Načelnici 12 općina i gradova u BiH za dvije godine ispunili 16% obećanja

Načelnici 12 općina i gradova koji su obuhvaćeni Istinomjerovim istraživanjem ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, na polovini mandata ukupno su...