Neispunjeno

Ni Vijeće ministara BiH ni Vlada FBiH neće biti formirani “u oktobru ili novembru”

Lider SDA Bakir Izetbegović, rekao je krajem jula ove godine da bi vlast na državnom i na nivou Federacije BiH mogla biti formirana u oktobru ili novembru.

Ali ja se nadam da će prevladati razum i da ćemo ipak nekad u oktobru ili novembru uspjeti da dogovorimo čitav taj paket, i Vijeće ministara i Vladu FBiH.”

Bakir Izetbegović, 27.07.2019.

Sredinom novembra konačno se desio pomak u formiranju državne vlasti, nakon što je Predsjedništvo BiH odlučilo da imenuje Zorana Tegeltiju za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na sjednici održanoj 26. novembra dala je preporuku Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da imenuje Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Međutim, još uvijek nije zakazana sjednica Zastupničkog doma PSBiH na kojoj bi državni zastupnici trebali potvrditi imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To bi se prema nekim najavama, moglo desiti u prvoj sedmici decembra.

Ipak, iako je Tegeltija imenovan od strane Predsjedništva BiH i parlamentarne komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, Vijeće ministara, ali ni Vlada FBiH još uvijek nisu formirani, zbog čega će i Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića da će se to desiti do kraja novembra ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!