Neispunjeno

Vijeće ministara BiH: Odgovori na upitnik do 01. septembra

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 25.07.2017. godine, donijelo je zaključak kojim se obavezuje da će finalizirati odgovore na upitnik EU do 01. septembra.

Vijeće ministara BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, zadužilo je radne grupe da ubrzaju aktivnosti na tehničkoj finalizaciji odgovora kako bi se ovaj posao završio do 1. septembra ove godine.

U Informaciji se navodi da je Republika Srpska početkom jula unijela odgovore za sva poglavlja u informacioni sistem te da je paralelno do 20. jula ove godine održano 25 sastanaka radnih grupa. Gotovo sve preostale radne grupe zakazale su sastanke, a očekuje se zakazivanje sastanaka još tri radne grupe. Radne grupe koje su održale sastanke tehnički finaliziraju odgovore.

(Saopštenje VM BiH, 25.07.2017.)

Upitnik, formalnog naziva, “Evropske komisije za pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU”, uručen je Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, početkom decembra 2016. godine. Upitnik, koji je uručio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn sadrži oko 3.500 pitanja i instrument je putem kojeg Evropska Komisija ocjenjuje stanje i spremnost zemalja koje apliciraju za članstvo u EU da napreduju u procesu pridruživanja.

Na pitanja iz upitnika bh vlasti trebale su odgovoriti do maja 2017. godine, s obzirom na zadati rok od 6. mjeseci. Međutim, odgovori na pitanja još uvijek nisu spremna, a rok za njihovo dostavljanje je pomjeren.

Tko je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić krajem jula već nagovijestio mogućnost da će biti kašnjenja u pripremama odgovora na upitnik EK.

Ako ne bude političkih opstrukcija koje smo imali prethodna četiri mjeseca, mi ćemo završiti sve naše obaveze u vezi s odgovorom na Upitnik u ranu jesen. Da li je to septembar ili oktobar, rana je jesen.”

Denis Zvizdić, 31.07.2017.

Iz Direkcije za evropske integracije nedavno je potvrđeno kako odgovori na upitnik, iako su pristigli, još uvijek nisu usaglašeni, a tek slijedi proces njihovog prevođenja.

S obzirom da je rok koji je dalo Vijeće ministara za pripremu odgovora na Upitnik EK prošao, ovo obećanje možemo ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!